Sergey Lavrov: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek
AA

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim yeniden alevlendi...

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde 26 Mart'ta Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 4 Ukrayna askerinin hayatını kaybetmesi ve 2 askerin de yaralanması, bölgede tansiyonu yükseltti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Ukrayna Parlamentosundan yaptığı konuşmada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına birlik sevkiyatı yaptıklarını belirtti.

Ukrayna sınırının kuzeyi, doğusu ve Kırım'da Rusya'ya ait 28 tabur birlik olduğunu kaydeden Homçak, bu durumun Ukrayna'nın askeri güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Homçak, Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım Yarımadası'nda 32 bin 700 askeri olduğuna dikkati çekerek, mart ayının ortasında askeri tatbikat için 7. Hava Taarruz Birliğine bağlı bazı birliklerin geldiğini ancak tatbikat sonrası bölgede kaldıklarını gözlemlediklerini belirtti.

Sergey Lavrov: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek

"ABD VE BATI KIŞKIRTIYOR"

Ukrayna tarafından yapılan bu açıklamaların ardından bölgede gerilim tırmanmaya devam ederken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lavrov, "Askerlerin birçoğu, sıcak bir çatışmanın başlatılması yönünde yapılan herhangi bir eylemin ne kadar zararlı olduğunun farkındadır. ABD başta olmak üzere Batı'nın kışkırtacağı siyasetçilerin, askerleri kışkırtmayacağını umuyorum." dedi.

Rusya'dan Ukrayna sınırına askeri sevkiyat VİDEO

"SAVAŞ BAŞLATMAYA ÇALIŞANLAR UKRAYNA'YI YOK EDECEK"

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söz konusu krizle ilgili açıklamalarından örnek vererek "Donbas'ta yeni bir savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek. Bunu Putin kısa süre önce söyledi ve bu hala geçerlidir." ifadesini kullandı.

Sergey Lavrov: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek

PUTİN-BIDEN ATIŞMASI

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Putin'i "katil" olarak nitelendirdiğini ve ABD seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle "bedel ödeyecek" şeklinde daha önce açıklama yaptığını anımsatan Lavrov, "Biden'ın ABC televizyon kanalına konuştukları, çirkin ve benzeri görülmemiş bir söylemdir." diye konuştu.

Lavrov, "Biden iktidara geldi ve Rusya'ya yönelik yaptırım uygulamaya, sert söylem kullanmaya, her alanda baskı kurmaya başladı. Bu yıllardır devam ediyor." dedi.

Putin'in Biden'a "diplomatik" ve "nazik" şekilde tepki verdiğini ve canlı yayında görüşme teklif ettiğini anımsatan Lavrov, "Maalesef, canlı yayında konuşma teklifine cevap gelmedi." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Washington Büyükelçisinin Moskova'ya istişareler için çağrıldığına da dikkati çeken Lavrov, Büyükelçinin ABD'ye ne zaman döneceğine dair Putin'in karar vereceğini vurguladı.

Sergey Lavrov: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek

"AB'YE CEVAP VERECEĞİZ"

Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilere değinen Lavrov, AB ile ilişkileri canlandırmaya hazır olduklarını ve AB'ye tedarik ettikleri enerji kaynaklarını siyasi baskı aracı olarak kullanmayacaklarını söyledi.

AB'yi bölme niyetinde olmadıklarını belirten Lavrov, "AB’nin güçlü ve bağımsız olmasından yanayız." ifadelerini kullandı.

Lavrov, AB'nin "kötü niyetli" eylemlerine de cevap vereceklerini vurguladı.

AB Liderler Zirvesi'nin geçen hafta düzenlendiğini anımsatan Lavrov, AB'nin ABD'ye bağlılık konusunda "yemin" ettiğini dile getirdi.

Lavrov, "Biden'ın katıldığı zirvede yapılan açıklamaların benzeri görülmemiştir. Böyle bir bağlılık yemini hatırlamıyorum." dedi.

"BATI'NIN HEDEFİ ORTAKLARIMIZLA ARAMIZI AÇMAK"

ABD ve AB'nin Orta Asya'daki siyasetini değerlendiren Lavrov, şunları kaydetti:

"ABD ve AB'nin Orta Asya ile ekonomik bağlarının hacmi, bizim kurduğumuz ilişkilerle kıyaslanamaz. Ancak Batı'nın hedefi, müttefiklerimiz ve stratejik ortaklarımızla olan bağları mümkün mertebe zayıflatmaktır. Bu çok net bir hedeftir."

Sergey Lavrov: Savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna'yı yok edecek

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)