İtalya ve İspanya'dan AB'ye tepkiler
AA & Ensonhaber

Avrupa'da koronavirüsün merkezi haline gelen İtalya, salgında ciddi kayıplar verdi.

Ülkede 80 binden fazla vaka görülürken, 8 bin 165 kişi yaşamını yitirdi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE UZLAŞMAZLIK

Avrupa Birliği (AB) liderleri, telekonferans yöntemiyle AB Konseyi toplantısında bir araya geldi ve virüse ilişkin alınacak ekonomik önlem ve destekleri görüştü. Ancak toplantıdan bir uzlaşı çıkmadı.

Aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini, gelişmeler karşısında Avrupa Birliği'ne (AB) tepki gösterdi.

İtalya ve İspanya'dan AB'ye tepkiler

"YILANLAR VE ÇAKALLAR YUVASI"

AB'yi "yılanlar ve çakallar yuvası" olarak nitelendiren Salvini, Brüksel'in birlik olmaktan çok uzakta bulunduğunu söyledi.

"AB'YE GÜLE GÜLE DERİZ"

Virüsün ekonomik etkisini telafi etmek için Brüksel'in, İtalya'ya destek olmadığını belirten Salvini, Twitter hesabından, "Önce virüsü yenelim, AB'yi sonra düşünürüz. Gerekirse, teşekkür bile etmeden güle güle deriz." paylaşımını yaptı.

İtalya ve İspanya'dan AB'ye tepkiler

AB'DEN SADAKAT BEKLENTİSİ

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise, koronavirüsün Avrupa’daki merkez üssü olan ülkesinin, Avrupa Birliği'nden salgının yarattığı ekonomik zorluklara karşı sadakatli bir tutum beklediğini belirtti.

İtalya’nın koronavirüsten dünyada ilk etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Di Maio, salgının ekonomik değişikliklere yol açmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

İtalya ve İspanya'dan AB'ye tepkiler

"BRÜKSEL, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI"

Di Maio, virüs nedeniyle sağlık ve ekonomi alanında iki farklı krizle karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekerek, “Sağlık konusunda önleyici tedbirleri uygulamaya koyduk. İkinci konu üzerinde ise Avrupalı partnerlerimizin sadakatini bekliyoruz. Sadakat' kelimesinin bizim için önemli bir ağırlığı var. Biz, Avrupa’nın da üzerine düşeni üstlenmesini bekliyoruz. " dedi.

BİR ELEŞTİRİ DE İSPANYA'DAN

İtalya'nın ardından koronavirüsten en fazla etkilenen ülke olan İspanya, ortak mücadele ve yardım konusunda harekete geçmeyen AB'yi eleştirdi.

AVRUPA PROJESİ TEHLİKEDE

Başbakan Pedro Sanchez, "Neslimizin en kötü kriziyle karşı karşıyayız. Avrupa projesinin geleceği tehlikede. Koordinasyonlu ve sağlam bir AB ile bireyselcilik arasında seçim yapıyoruz. Biz, derinden Avrupacıyız. Bu acil duruma karşı ortak cevap talep ediyoruz, adil bir toparlanma garanti ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İtalya ve İspanya'dan AB'ye tepkiler