Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu korona aşısı oldu
AA

Rusya Devlet başkanı Viladimir Putin bütün dünyanın gündemine oturan aşı açıklamasını 11 Ağustos'ta yapmıştı.

Putin, Sputnik V adı verilen aşının tescil edildiğini "Bildiğim kadarıyla bu sabah dünyada ilk defa koronavirüs enfeksiyonuna karşı bir aşı tescil edildi. Aşı üzerinde çalışan herkese teşekkür ederim - bu tüm dünya için çok önemli bir an." ifadeleriyle duyurmuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu korona aşısı oldu VİDEO

AŞININ GÜVENİLİRLİĞİ TARTIŞMA KONUSU

Açıklamaların ardından aşının gerekli tüm testlerinin yapılmadığı, yan etkilerinin olabileceği gibi aşının güvenirliği üzerine tartışmalar sürse de, Rusya toplu olarak kullanıma hazırlanıyor.

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, ülke içindeki riskli gruplar için toplu aşılamanın Kasım veya Aralık ayı içerisinde başlayacağını duyurmuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu korona aşısı oldu

RUSYA SAVUNMA BAKANI AŞI OLDU

Dünya çapında aşının tanıtımlarını sürdüren Rusya'da, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'da korona aşısını oldu.

Başkent Moskova’da Şoygu'nun da katıldığı, Şangay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Toplululuğu ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkeleri savunma bakanları toplantısı gerçekleştirildi.

Şoygu, Sputnik V'nin tanıtımının yapıldığı toplantıda, kendisinin de aşı olduğunu açıkladı. Açıklamanın ardından o anlara ilişin görüntüler Rusya Savunma Bakanlığı tarafından servis edildi.

Görüntülerde Şoygu’nun gergin olduğu kameraya yansıdı. Aşı uygulamasından sonra Bakan Şoygu'nun teşekkür ederek sağlık kuruluşundan ayrıldığı görüldü. Şoygu’nun aşıyı ne zaman yaptırdığına yönelik bir bilgi verilmedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu korona aşısı oldu

HASTALAR İÇİN GÜVENLİ

Bilim insanları arasında aşının güvenirliği tartışılırken, dünya’nın en önde gelen bilim dergilerinden biri olan The Lancet, Sputnik V koronavirüs aşısı ile ilgili ilk klinik sonuçları yayınladı.

Dergide yayınlanan makalede, toplanan verilerde rAd26-S ve rAd5-S adenovirüslerine dayalı hastalarda uygulanan aşının hastalar için güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu korona aşısı oldu

"AŞI ANTİKOR OLUŞTURDU"

Gönüllülere uygulanan aşının “yüzde 100’ünde humoral bağışıklık tepkisine oluşmasına yol açarak aşı daha fazla antikor üretmesine neden oldu” denildi.

Aşının 2 bileşenden oluştuğu anlatılırken buna göre öncelikle aşının virüsleri zayıflattığı ardından ise korona virüs RNA parçalarını insan hücrelerine gönderecek şekilde değişikliğe uğratıldığı ifade edildi.

"UZUN SÜRELİ BAĞIŞIKLIK SAĞLIYOR"

Bilimsel kanıtlara dayanılarak yapılan yorumda ise eşsiz iki aşamalı uygulama özelliği sayesinde, aşılananların tamamının vücudunda koronavirüse karşı uzun süreli bağışıklık sağladığı anlatıldı.

Dergide makaleye destek yazısı yazan Gamaleya Araştırma Merkezi’nin Başkan Yardımcısı Denis Logunov, aşılananların tamamında hümoral ve hücresel bağışıklık yanıtının gözlendiğini, bunun koronavirüsten güvenilir düzeyde korunmak için yeterli olacağını vurguladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu korona aşısı oldu

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)