Rusya: Polonya sınırındaki göçmen krizinin sebebi Batı
AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Belarus-Polonya sınırındaki düzensiz göçmen krizine dair değerlendirmede bulundu.

Lavrov, Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Başpiskopos Paul Richard Gallagher ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, sınırdaki düzensiz göçmen meselesi ile ilgili sorusunu cevapladı.

"DAHA İYİ YAŞAM ANLAYIŞINDAN KAYNAKLANIYOR"

Bu sorunların çözümü için insan haklarının uluslararası ilkelerine saygı göstermek ve sorunun nereden çıktığını unutmamak gerektiğini kaydeden Lavrov, sorunların, NATO ülkelerinin ve Avrupa Birliği'nin (AB) Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da uzun yıllardır sürdürdüğü, Batılı modellere göre "daha iyi yaşam ve demokrasi" anlayışından kaynaklandığını dile getirdi.

"BATI'NIN MACERALARI MÜLTECİ AKIŞLARINA NEDEN OLDU"

Batı'nın bu husustaki kendi yorumunu agresif bir şekilde tüm dünyaya empoze etmeye çalıştığını ve çok az bir direnişle karşılaştığında askeri maceralara atıldığını belirten Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Irak bu şekilde yalan gerekçelerle bombalandı. Libya'da devlet yıkıldı, Suriye'ye saldırılar böyle gerçekleşti. Ve Batılı meslektaşlarımızın tüm bu ve diğer maceraları, eşi görülmemiş mülteci akışlarına neden oldu. Şu anda atılan ve tartışılan tüm adımlarla birlikte, her şeyin nerede başladığını ve kimin hatası olduğunu unutmamalıyız."

Rusya: Polonya sınırındaki göçmen krizinin sebebi Batı

"BELARUS'A YARDIM EDİN" ÇAĞRISI

Dolayısıyla göçmen krizinin çözülmesindeki asıl sorumluluğun, bu krizin çıkması için gerekli koşulları yaratanlara düştüğünü vurgulayan Lavrov, AB'nin mülteci konusundaki ikili yaklaşımlardan kaçınması gerektiğini kaydetti.

Mültecilerin AB'ye geldikleri ülkeler hakkında eşit bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini aktaran Lavrov, mültecilerin Türkiye'den AB'ye geldiğinde, AB'nin, mültecilerin Türkiye'de kalması için kaynak ayırdığını hatırlattı.

Lavrov, "Polonya ve Litvanya'nın hiçbir şekilde kendi topraklarına sokmak istemedikleri mültecilerin normal koşullarda yaşaması için ihtiyacı olan Belarus'a da yardım etmek neden imkansız?" ifadesini kullandı.

Rusya: Polonya sınırındaki göçmen krizinin sebebi Batı

"TÜRKİYE'DE KALMAK İSTEMİYORLARSA..."

Mültecilere, Uluslararası İnsan Hakları Hukukuna saygı çerçevesinde muamele edilmesi gerektiğine işaret eden Lavrov, "Her şeyden önce Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da savaşlara yol açan Batı'nın hatasıyla mülteci olan insanlara saygı gösterilmesi gerekir.

Bu insanlar Belarus'ta kalmak istemiyorlarsa, Türkiye'de kalmak istemiyorlarsa, Avrupa'ya gitmek istiyorlarsa, uzun yıllardır yaşam biçiminin reklamını ve tanıtımını yapan Avrupa'nın ta kendisi sorumludur. Sözlerimizden ve eylemlerimizden sorumlu olmalıyız." şeklinde konuştu.

"SORUMLULUK ALIP KRİZİ ÇÖZÜN"

Ayrıca Lavrov, Polonya-Belarus ve Litvanya-Belarus sınırlarındaki kriz ile ilgili olarak Avrupa'daki yetkilileri ve tüm tarafları, göçmenler ve mülteciler konusunda sorumluluk almaya ve krizi çözmeye çağırdı.

Polonya sınırına ilerleyen göçmenler ViDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)