New York Times: Çin, Afganistan'daki boşluğu doldurmaya hazır
ensonhaber.com

ABD'nin Afganistan'dan ayrılma kararı, Taliban'ın hızlı ilerleyişiyle birlikte yeni bir boyut kazandı.

Taliban, başkent Kabil'in kontrolünü ele alırken, ABD basınından New York Times gazetesi, Afganistan'da oluşan boşluğa dikkat çekti.

ÇİN'DE GÖZLER AFGANİSTAN'A ÇEVRİLDİ

Çin ordusunun uluslararası güvenlik konusundaki stratejik düşüncesi alanında uzman Zhou Bo tarafından kaleme alınan makalede, Çin'in Afganistan'daki boşluğu doldurmaya hazır olduğu belirtildi.

Makalede, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin hızı ve kapsamının Batı'da neyin yanlış gittiğine ve 20 yıllık savaşın harcanan milyarlarca doların ardından nasıl bu kadar aşağılayıcı şekilde sona erebileceğine dair bir iç gözleme sebep olduğu kaydedildi.

"ABD'NİN ARDINDAN BOŞLUK OLUŞTU"

"Ancak Çin ileriye bakıyor." ifadesine yer verilerek, Pekin yönetiminin acele bir şekilde çekilme kararı alan ABD'nin ardından Afganistan'da oluşan boşluk konusunda istekli olduğuna vurgu yapıldı.

Çin'in Taliban'ı Afganistan'ın yeni hükümeti olarak henüz resmen tanımadığı, fakat Pekin'den yapılan açıklamada, "Afgan halkının kendi geleceğini bağımsız olarak belirleme hakkına saygı duyuyoruz. Afganistan ile dostane ve iş birliğine dayalı ilişkiler geliştireceğiz." şeklindeki ifadelere yer verildiği anımsatıldı.

"AFGANİSTAN'DA ETKİLİ OYUNCU OLMAK İSTİYORLAR"

Yazıda, "Buradaki mesaj açık: Pekin, Taliban ile daha yakın bir ilişki geliştirme konusunda çok az endişe duyuyor ve ABD tarafından neredeyse tamamen terk edilmiş bir Afganistan'da kendisini en etkili dış oyuncu olarak göstermeye hazır." denildi.

New York Times: Çin, Afganistan'daki boşluğu doldurmaya hazır

"ÇİN MADEN YATAKLARINA ERİŞEBİLİR"

ABD'nin çekilmesiyle Pekin'in, Kabil'in ihtiyaçlarına cevap verebileceği, bunların "siyasi tarafsızlık ve ekonomik yatırım" olduğu ifade edilen yazıda şunlar kaydedildi:

"Afganistan'a gelince, Çin'in en çok istediği şeye sahip: Altyapı, endüstri inşası fırsatları ve 1 trilyon dolarlık lityum, demir, bakır ve kobalt gibi kritik endüstriyel metaller dahil, el değmemiş maden yataklarına erişim. Çinli şirketler, karşılığını alabileceklerini görürlerse daha az istikrarlı ülkelere yatırım yapma konusunda ünlüdür. Her zaman bu kadar sorunsuz olmaz ama Çin sabırlı."

New York Times: Çin, Afganistan'daki boşluğu doldurmaya hazır