Michael Spavor, Çin'de casusluk suçlamasıyla hapse mahkum edildi
AA

Çin, Kanadalı iş insanı Michael Spavor ve eski diplomat Michael Kovrig hakkında kararını açıkladı.

Liaoning eyaletindeki Dangong kenti mahkemesi, sanık Spavor'un "casusluk ve yurt dışında devlet sırlarını yasa dışı elde etmek" suçlarından cezalandırılmasına hükmetti.

11 YIL HAPİS VE PARA CEZASI

Spavor, Çin'de Aralık 2018'de casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Spavor'a 11 yıl hapis ve 50 bin yüen (yaklaşık 7 bin 715 dolar) para cezası veren mahkeme, ayrıca sınır dışı edilmesine karar verdi.

NE ZAMAN SINIR DIŞI EDİLECEĞİ BELİRSİZ

BBC'nin haberine göre, kararda Spavor'un ne zaman sınır dışı edileceği belirtilmezken, hükümlünün hapis cezasını çekmesinin ardından sınır dışı edileceği öngörülüyor.

Michael Spavor, Çin'de casusluk suçlamasıyla hapse mahkum edildi

KANADA'DAN TEPKİ: ŞEFFAFLIKTAN YOKSUN

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı açıklamada, "kararın adaletsiz ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu" belirterek, "Spavor'un mahkumiyeti iki buçuk yıllık keyfi gözaltının ardından geldi, yasal süreç şeffaflıktan yoksun yürütüldü, dava uluslararası hukukun öngördüğü asgari standartları dahi karşılamadı." ifadesini kullandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, kararla ilgili yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"TUTUKLULUKLARI KEYFİ"

"Kanada, Çin'in Michael Spavor ile ilgili hapis hükmünü kınamaktadır. Karar şeffaflık ve adaletten yoksun yargı süreci sonunda, uluslararası hukukun asgari standartlarını dahi yerine getirmeyen bir davayla alınmıştır. Michael Spavor ve Michael Kovrig'in tutukluluklarının keyfi olduğunu 2,5 yıldır dile getiriyoruz. Kanada, Bay Spavor'un serbest bırakılması için tüm yolları araştırmayı sürdürecektir. Onun ve Michael Kovrig'in serbest bırakılması en önemli önceliğimiz olmaya devam edecektir."

Michael Spavor, Çin'de casusluk suçlamasıyla hapse mahkum edildi

ÇİN'İN ULUSAL GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATTILAR İDDİASI

Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ile iş insanı Michael Spavor, "Çin'in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerde bulundukları" gerekçesiyle Aralık 2018'de gözaltına alınmıştı.

Kovrig ve Spavor'un gözaltına alınması, Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin sahibi Rın Cıngfey'in kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü Mıng Vancou'nun, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık 2018'de Kanada'nın Vancouver kentinde gözaltına alınmasının ardından gelmişti.

Batı medyasında olayla ilgili Çin'in, "rehine diplomasisi" yürüttüğü eleştirileri yapılmıştı.

Michael Spavor, Çin'de casusluk suçlamasıyla hapse mahkum edildi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)