Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları
ensonhaber.com

Filistin'deki temaslarını tamamlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'e gitti.

Bakan Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu İsrail'de mevkidaşı Yair Lapid ile görüştü.

Çavuşoğlu ile Lapid görüştü

Batı Kudüs'te bir araya gelen iki isim, daha sonra heyetler arası toplantıya katıldı.

Çavuşoğlu ve Lapid, zirvenin ardından ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti.

Türkiye davetine döner kebaplı yanıt

İsrailli turistlere Türkiye davetinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Lapid'i de ağırlamak istediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Lapid'e dönerek, "Açık ve samimi görüşmeleri gerçekleştirmek ve iş birliğimizi daha da devam ettirmek üzere sizin de Türkiye'ye ziyaretinizi dört gözle bekliyorum." dedi.

Yair Lapid, Çavuşoğlu'na "Döner kebap olacaksa geliyorum." yanıtını verdi.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Yair Lapid'e Türkiye daveti ViDEO

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

"İlişkilerimize yeni enerji kazandırmada hemfikir olduk"

Ayrıca İsrail ile pozitif bir gündem üzerinde çalışmanın, anlaşmazlıkları yapıcı şekilde ele almalarına yardımcı olabileceğini belirten Çavuşoğlu, "Bizler birçok alandaki ilişkilerimize yeni enerji kazandırmada ve bundan sonra farklı mekanizmaları oluşturmada hemfikir olduk." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, ikili ve heyetler arası görüşmenin samimi bir ortamda gerçekleştiğini dile getirerek, "Biz, şu konuda hemfikir olduk. Farklılıklarımıza rağmen, sürdürülebilir diyaloğun devam ettirilmesi faydalı olacaktır. Bu da birbirimizin hassasiyetlerine karşılıklı saygı temelinde olmalıdır." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasının diğer bölümünde şunları söyledi:

"Barış açısından da faydalı olacaktır"

"Bu sadece iki taraflı ilişkilerimiz için değil, aynı zamanda bölgemizdeki barış açısından da faydalı olacaktır. Görüşmelerimiz sırasında bizler de bölgesel konularla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunduk.

Pozitif gündem üzerinde çalışmalarda bulunmak anlaşmazlıklarımızı daha yapıcı bir şekilde ele almamıza yardımcı olabilir. Gerçekten de geçen Ramazan ayında devlet başkanları seviyesinde tesis etmiş olduğumuz diyalog, sükunetin korunmasına ilişkin çabalara da katkıda bulunmuştur.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

"Türkiye'yi ve İsrail'i doğal ticaret ortağı haline getiriyor"

Aynı zamanda bakanlıklarımız ve ilgili kamu kurumlarımız arasında teknik toplantıları yeniden tesis etme üzerinde hemfikir olduk. Bizler de ulusal hava yolunuz ve İsrail'den diğer şirketlerin Türkiye'de farklı destinasyonlara uçuşlarını gerçekleştirmelerine katkıda bulunacağız.

Coğrafi anlamda yakınlığımız ve birbirini tamamlar nitelikteki ekonomilerimiz, Türkiye'yi ve İsrail'i doğal ticaret ortağı haline getiriyor. Türkiye ve İsrail, karşılıklı olarak birbirileriyle en çok ticaret yapan 10 ülke arasında.

8 milyar doları aştı

Yaşadığımız zorluklara rağmen, Kovid gibi ve geçmişimizdeki farklılıklara rağmen, ticaret hacmimiz sürekli olarak artmaya devam etmiştir. Geçen sene iki taraflı ticaret hacmimiz 8 milyar doları aşmıştır.

Bu senenin ilk çeyreğinin rakamlarına baktım. Bunlar da gerçekten çok ümit vadedici. İhracatımızda da bir rekor var. Türkiye'den İsrail'e nisan sonu itibarıyla 1,8 milyar dolarlık bir ihracat var.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

"İsraillilerin Türkiye'yi ne kadar sevdiğinden bahsettiniz"

Dolayısıyla bizler ticaret hacmini ve ekonomik iş birliği artırmaya kararlıyız. Bunlar her iki tarafa da fayda sağlayacaktır. Yenilenmiş siyasi diyalog ve teknik temasların da bu rakamları daha da artıracağına inanıyoruz.

İsraillilerin Türkiye'yi ne kadar sevdiğinden bahsettiniz. Ben de her bir İsrailliden buraya geldiğimden bu yana aynı şeyleri duydum. Rakamlar da zaten bunu ifade ediyor. Geçen sene İstanbul bir şehir olarak ve Türkiye bir ülke olarak İsrailli turistlerin varış yerleri arasında bir numaralı şehir ve ülke olmuştur.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

"Daha fazla turistin farklı şehirlerimize gelmesini bekliyoruz"

Daha fazla turistin farklı şehirlerimize gelmesini bekliyoruz. İsrailliler İstanbul'u çok seviyorlar. Benim de memleketim olan Antalya'ya da geliyorlar. Eminim Karadeniz'deki şehirleri ve Türkiye'nin diğer yerlerini de ziyaret etmek isterler. Biz de buna yardımcı olmak isteriz.

Aynı zamanda temiz enerji, yüksek teknoloji, tarımsal teknoloji, turizm, tarımsal ürünler ve diğer alanlarda da birçok fırsat mevcut.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

İsrail-Filistin meselesi

Filistin-İsrail meselesini de görüştük. Dün Devlet Başkanı Abbas ve Dışişleri Bakanı Maliki ile görüştüm. Onlarla da çok güzel görüşmelerimiz oldu.

Aynı zamanda onlarla kapsamlı bir şekilde İsrail-Filistin meselesini görüştük. Biz şuna inanıyoruz: Birleşmiş Milletler parametreleri içerisinde iki devletli bir çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz.

"Kudüs'le ilgili hassasiyetlerimizi paylaştım"

Bizim gerçekten görmek istediğimiz şey bu. Kalıcı bir barışın Orta Doğu'da sağlanması. Kudüs'le ilgili olarak hassasiyetlerimizi paylaştım. Harem-i Şerif'in kutsallığıyla ilgili hassasiyetimizi paylaştım.

Aramızdaki bağların normalleşmesinin bu çatışmanın barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasına olumlu bir etkiye sahip olacağını inanıyoruz. Her zaman olduğu gibi Türkiye olarak yapıcı bir rol oynadık. Şimdi de Türkiye diyaloğa yönelik olarak çabalara katkıda bulunma yönünde sorumluluk almaya hazırdır."

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

Lapid: Gelişme bekliyoruz

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid de Türkiye ile sadece diplomasi ve güvenlik konularında değil ekonomik ilişkilerde de gelişme beklediklerini belirterek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile iki ülke arasında ortak ekonomik komisyon girişimini yeniden başlatmak için anlaştıklarını söyledi.

Koronavirüs salgını ve siyasi gerilim zamanında da iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin geliştiğine işaret eden Lapid, "Türk Dışişleri Bakanı'nın 15 yıl sonra ilk ziyareti sonrası sadece diplomasi ve güvenlikte değil, ekonomik ilişkilerimizde de gelişme bekliyoruz." dedi.

"Yeni bir sivil havacılık anlaşması için çalışacağız"

İki ülke arasında "iş dünyasından iş dünyasına, halktan halka" ilişki kurmak istediklerini aktaran Lapid, "iki ülkenin karşılıklı bölgesel ve küresel avantajlarından yararlanacaklarını" söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı, "Sayın Bakan'la görüşmemizin ardından, karşılıklı ortak (Türkiye-İsrail) ekonomik komisyon girişimini yeniden başlatmak için anlaştık. İki taraf arasında yeni bir sivil havacılık anlaşması için çalışacağız." diye konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

"İki bölgesel güç"

Diplomasinin ötesinde İsraillilerin Türkiye'yi çok sevdiğini dile getiren Lapid, her gün onlarca uçakla binlerce İsraillinin Türkiye'ye gittiğini belirtti.

Lapid, ziyareti ve "verimli, dürüst, üretken" diyaloğu için Çavuşoğlu'na teşekkür ederek, bugün iki ülke ilişkilerini geliştirmek için gelecek yıllara uzanan yeni bir çerçeve çizdiklerini kaydetti.

İsrail ve Türkiye'nin iki bölgesel güç ve aynı zamanda kadim ve ortak tarihe sahip iki millet olduğunu vurgulayan Lapid, şunları söyledi:

"İsrail diyarına geldi"

"Tanah ve Eski Ahit'e göre Tanrı kendisini İbrahim'e Türkiye'nin güneydoğusundaki Harran kentinde gösterdi. Yaratılış Kitabı'na göre de Tanrı, Yahudiliğin, İslamiyet'in ve Hristiyanlığın babası Hz. İbrahim'e 'Ülkenden, ailenden ve babanın evinden ayrıl ve sana göstereceğimiz topraklara git.' dedi.

İbrahim de dün senin (Çavuşoğlu) uçakla geldiğin yerden yola çıkarak buraya İsrail diyarına geldi. O ve ailesi Türkiye'yi asla unutmadı. Daha sonra Yakup da kardeşi Esav'dan kaçarak oradan çıktı. Orada karılarıyla tanıştı ve onların da Yahudi halkının soyundan geldiği çocukları oldu."

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

"Hepimiz Türkiye'den geldik ve Türk pasaportu almaya uygunuz"

İsrailli Bakan, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu'na gülümseyerek hitap ederek, "Sayın Dışişleri Bakanı, konsolosluk görevlilerinizi korkutmak istemem ama Kitaplar Kitabı'na göre hepimiz Türkiye'den geldik ve Türk pasaportu almaya uygunuz." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkilerde "iniş çıkışlar olduğunu görmemiş gibi davranmayacaklarına" işaret eden Lapid, "Ancak, Türkiye'nin 1949'da İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğunu hatırlıyoruz. Ve her zaman diyaloğa ve iş birliğine nasıl geri döneceğimizi bildik. Uzun geçmişe sahip milletler her zaman bir faslı kapatıp yeni bir faslı açmayı bilirler. Bugün burada yaptığımız da bu." dedi.

Silahlı saldırılar

Lapid, İsrail'de son aylarda yaşanan silahlı saldırılara da değinerek, şunları kaydetti:

"İbrahim Anlaşmaları'nın ardından, teröre ve istikrarı baltalama girişimlerine karşı Orta Doğu'da yeni bir güç ortaklığı oluşturuldu. Son aylarda 19 İsrailli terör saldırılarında öldürüldü. Bu türden son saldırıda üç İsrailli sokakta baltalarla katledildi. Terörle kararlılıkla mücadele ediyoruz ve dostlarımızdan bu savaşta bizimle iş birliği yapmalarını bekliyoruz."

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

İran konusu

İsrail Dışişleri Bakanı, açıklamasında, ABD'nin İran ve İran Devrim Muhafızları Ordusu hakkındaki tutumunu da değerlendirdi.

Lapid, "Bu bağlamda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu yaptırımlara tabi terör örgütleri listesinde tutma kararlarından dolayı (ABD) Başkanı (Joe) Biden ve Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken'a teşekkür etmek istiyorum.

Son aylarda, Başbakan Naftali Bennett, Savunma Bakanı Benny Gantz ve ben bu konuda Amerikalılarla yakın bir şekilde çalıştık ve Amerika'nın kararı, bizimle ABD arasındaki kırılmaz ittifakın, derinden sahip olunan ortak değerlere ve temel stratejik çıkarlara dayalı bir ittifakın başka bir kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları

İsrail temasları

Söz konusu ziyaret, 15 yıl aradan sonra Türkiye’den Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail temasları kapsamında Holokost (Yahudi soykırımı) Tarih Müzesi Yad Vaşem’i ziyaret etti.

Çavuşoğlu, Holokost anıtına çelenk bırakarak müzedeki anı defterini imzaladı.