Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler

İsrail güçleri, 15 Nisan Cuma günü Mescid-i Aksaya’ya en büyük baskınlarından birini düzenledi.

Fanatik Yahudilerin Hamursuz Bayramı kurbanlarını Mescid-i Aksa'da kesme çağrıları, bölgedeki gerilimi tırmandırdı.

Yahudilerin bu çağrıları üzerine, Hamursuz Bayramı'nın ilk günü olan cuma sabahı binlerce kişi Mescid-i Aksa'ya gelerek sabah namazı kıldı.

AA’nın haberine göre, Aksa'da toplanan Filistinli genç bir grubun, İsrail polisiyle yaşadığı gerilimin ardından polise taş atmasıyla olaylar başladı.

İsrail polisi, Aksa içerinde bulunan Filistinlilere ses bombası ve kauçuk mermi kullandı. Ayrıca, copla müdahale edilerek Filistinliler avludan çıkarılmaya çalışıldı.

Kıble Mescidi’ne saldırı

İsrail güçleri ardından Mescidi Aksa içerisinde yer alan Kıble Mescidi’ne yöneldi. Burada bulunanlara göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve kauçuk kaplı plastik mermiyle yoğun biçimde müdahale edildi ve içeridekileri gözaltına aldı.

İsrail askerlerinden Mescidi Aksa'ya baskın VİDEO ARŞİV

Tarihi camlar kırıldı

Kıble Mescidi'nin tarihi vitray camları kırıldı. İçeridekilere ateş ettiği görüntüler, Filistin sokağında büyük tepkiyle karşılandı.

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler

150'den fazla kişi yaralandı

Filistinli sivil toplum kuruluşları, gözaltına alınanların sayısının 400'e ulaştığını belirtti. Filistin Kızılayı, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya baskınında 150'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Geçen yıl ramazan ayında İsrail'in Mescid-i Aksa'ya müdahalesi ve çeşitli olayların birleşmesi nedeniyle artan gerilim Gazze'de savaşla sonuçlanmıştı.

Bölgeye insansız hava aracı gönderildi

Baskında yaralanan Türk vatandaşı Muhammet Fatih Tokgöz, sabah namazına Mescid-i Aksa'ya geldiğini ancak cemaatin fanatik Yahudilerin Aksa'ya geleceği endişesiyle burada kaldığını ve bazı gençlerin Kıble Mescidi'nde barikat kurarak taş topladığını anlattı.

İsrail polisinin bölgeye insansız hava aracı gönderdiğini, cemaatten megafonlarla Mescid-i Aksa'yı terk etmesini istediği ve sürekli takviye güç çağırdığını söyledi.

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler ViDEO

“Birkaç genç başından vuruldu”

Tokgöz, İsrail polisi içeri girdikten sonra bazı gençlerin taş atmaya başladığını kendisinin Kıble Mescidi'ne sığındığını, polisin barikatları geçerek mescide sığınan gruba göz yaşartıcı gaz, kauçuk mermi ile müdahale ettiğini belirterek, “Birkaç genç başından vuruldu. Dört kişi bir genci taşımaya Filistin Kızılay’ına ulaştırmaya çalışırken ben de (kauçuk kaplı mermiyle) kolumdan vuruldum." dedi.

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler

“Kenarda Kur'an okuyan amcaya da ateş edildi”

Tokgöz, iki kırık bulunan kolunun alçıya alındığını, tel takıldığını ve merminin isabet ettiği yerin yara olduğunu, antibiyotik tedavisine başlamak zorunda kaldığını anlattı. İsrail polisinin Aksa'da bulunanlara müdahalesini değerlendiren Tokgöz, şunları kaydetti:

"(İsrail polisi) Sadece kapıdan girmeleri yetmediği gibi yukarıdan girerek camdan da gaz attılar. Yaşlı, kenarda duran, kendisini saklamaya çalışan insan dinlemeyip herkese ateş ettiler. Gençleri yere atıp üstüne basıp tutukladılar. Hiç dahli olmayan kişilere, kenarda Kur'an okuyan amcaya da ateş edildi. Kendi gözlerimle şahit oldum. Köşede en ön tarafta oturuyordu, Kur'an-ı Kerim okuyordu ona da ateş edildi, o da yaralandı. Bizim yardım etmeye çalıştığımızı gördükleri halde bize de ateş edildi. Yaşlı, yardım eden, bu olaya dahil olmayan kişi dinlemeden herkese ateş edildi, herkes yaralandı."

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler

"Yüzüme doğru kauçuk kaplı mermi atıldı"

Alnına isabet eden kauçuk kaplı mermi nedeniyle sağ gözü şişerek kapanan üç çocuk babası 36 yaşındaki Mescid-i Aksa Muhafızı Hussam Sıdr, cuma sabah namazında görevini yapmak üzere Aksa'ya geldiğini söyledi. İsrail polisinin, sabah namazındaki müdahalesinde, "içeride bulunan herkese saldırdığını" aktaran Sıdr, Rahmet Kapısı yakınlarında beklediğini belirterek şunları anlattı:

"Hemen yakınımda bir muhafız yaralandı. Onu ambulansa taşıdım. Yerime döndüm, Başka bir muhafız yaralandı onu kaldırmaya çalışırken İsrail özel kuvvetleri geldi. Başlarında Aksa'nın dışında görev yapan bir çavuş vardı. Yanındaki polislere bana ateş açmaları için emir verdi. Yüzüme doğru kauçuk mermi atıldı."

Kafatasında çatlaklar oluştu

Sıdr, kafatasında çatlaklar oluştuğunu, iki saatlik bir ameliyat geçirdiğini, sağ gözünün kapandığını ancak doktorların gözünün iyi durumda olduğunu aktardı. Polislere kendisine saldırma emri veren çavuşun iki senedir Mescid-i Aksa çevresinde görev yaptığını, kendisini tanıdığını ve kasıtlı olarak hedef gösterildiğini söyleyen Sıdr, 15 senedir Mescid-i Aksa'da birçok olayda görev yaptığını, çok sefer gözaltına alındığını, geçmişte hakkında Aksa'dan uzaklaştırma emri verildiğini ifade etti.

“Bu kutsal mekana hizmet etmek, bizim için en büyük şeref”

Sıdr, yaşananlarla ilgili verdiği mesajında, "Aksa bizim kucağımızdaki emanet. Aksa bizim tek sahip olduğumuz şey. Evlatlarımız, annelerimiz, babalarımız hepsi Aksa'ya feda olsun. Bir gözüm gitse diğerini de mübarek Mescid-i Aksa için veririm. Bu kutsal mekana hizmet etmek, bizim için en büyük şeref." diye konuştu.

Filistin Kızılayı Sözcüsü Muhammed Fityani, Mescid-i Aksa baskınındaki yaralıların büyük bir kısmına kauçuk kaplı mermi atıldığını, bunun yanı sıra yaralılar arasında göz yaşartıcı gazdan etkilenen, darbedilenlerin bulunduğunu kaydetti. Karın bölgesi ve yukarısından, göğüs, omuz, yüz, boyun, göz, baştaki yaralara müdahale ettiklerini anlatan Fityani, yaralananlardan durumu ciddi olanların, hastaneye sevk edilmesi gerekenlerin çoğunlukta olduğuna dikkati çekti.

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler

Sağlıkçılar uzaklaştırılmaya çalışıldı

Fityani, sağlık ekiplerinin de görevlerini yapmaya çalışırken saldırıya uğradığına işaret ederek birçok noktada İsrail polisinin sağlık görevlilerinin yaralılara müdahalesini engellediğini, sağlıkçıları Aksa'dan uzaklaştırmaya çalıştığını dile getirdi.

Mescidi Aksa baskınında yaralanan Türk: Herkese ateş ettiler