Libya tezkeresi Mısır Parlamentosu'ndan geçti
AA & Ensonhaber

Libya'da, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından meşruiyeti tanınmış Ulusal Mütabakat Hükümeti'ne Türkiye'nin desteği ile dengeler değişmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hükümete bağlı birliklere verdiği destekle, başarılı harekatlar ve Türk SİHA'larının üstün performansı ile darbeci Hafter libya'da köşeye sıkıştı.

Sahada etkinliğini kaybeden darbeci, uluslararası destekççilerinin yardımına başvurdu.

"KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR" ÇIKIŞI

Başta Yunanistan olmak üzere, BAE ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen Hafter, en büyük desteği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi'den aldı.

Libya ordusu tarafından, Hafter milislerinin yuvalandığı Sirte ve Cufra kentlerine yönelik başlatılan Zafer Yolları Harekatı ile Sisi'nin desteği, tehdit boyutlarına ulaştı.

Sisi, Sirte ve Cufra'nın kırmızı çizgileri olduğunu söyleyerek askeri harekat sinyalleri verdi.

Libya tezkeresi Mısır Parlamentosu'ndan geçti

PARLAMENTO KARARI ONAYLADI

Mısır medyasının son dakika olarak servis ettiği habere göre Mısır Parlamentosu, bugün gerçekleştirdiği gizli oturumda, Libya'ya asker gönderme kararı onayladı.

Geçtiğimiz günlerde Mısır Savunma Bakanlığı ve Sisi'nin danışmanları tarafından parlamentoya sunulan tezkere, oy çokluğuyla kabul edilmişti.

GİZLİ OTURUM YAPILACAĞI DAHA ÖNCE AÇIKLANMIŞTI

Haberde, oturumda Savunma Bakan Yardımcısı General Memduh Şahin’in de hazır bulunduğu ifade edildi.

Sisi yönetimine yakınlığıyla bilinen Milletvekili Mustafa Bekri dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Mısır Meclisinin Cumhurbaşkanı Sisi’ye Libya’ya askeri müdahale konusunda yetki verilmesi konusunu görüşmek üzere pazartesi günü toplanacağını" duyurmuştu.

Libya tezkeresi Mısır Parlamentosu'ndan geçti

LİBYA HÜKÜMETİNİN TALEBİ OLMADI

Uluslararası toplum tarafından tanınan Libya hükümetinin Mısır’dan herhangi bir talebi olmamasına rağmen, ülkenin doğundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisinden geçen hafta yapılan açıklamada Mısır’ın askeri müdahalesinden bahsedilmişti.

Akile Salih’in başkanlığını yaptığı Tobruk Meclisinin açıklamasında, "Eğer Mısır hükümeti, Libya ve Mısır’ın güvenliği konusunda bazı tehlikeler görüyorsa, bölgedeki ulusal güvenliği sağlamak için Mısır ordusunun askeri müdahalesinden memnuniyet duyarız." ifadelerini kullanmıştı.