Korona aşılarının yüzde 80’i orta ve yüksek gelirli ülkelerde uygulandı
İHA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, salgındaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

KORONAYA BAĞLI ÖLÜMLER ARTTI

Koronaya bağlı ölümlerinin geçen seneye kıyasla yükseldiğini belirten Ghebreyesus, "Geçen yıl ekim ayından bu yana her hafta 50 binden fazla insan Kovid-19 nedeniyle öldü ve son bir aydır ölümler haftada neredeyse 70 bine yükseldi." dedi.

AŞILARIN YÜZDE 80'İ ORTA VE ÜST GELİRE

Aşıların ülkeler arası eşitsiz şekilde paylaşıldığını belirten Ghebreyesus, "Küresel olarak, şu anda 5,5 milyar aşı dozu uygulandı, ancak yüzde 80'i yüksek ve orta üst gelirli ülkelerde uygulandı." ifadelerini kullandı.

Korona aşılarının yüzde 80’i orta ve yüksek gelirli ülkelerde uygulandı

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELER HEDEFE ULAŞAMADI

DSÖ'nün küresel hedeflerini açıklayan Ghebreyesus, "Hedefimiz bu ayın sonuna kadar dünya nüfusunun en az yüzde 10'unu, bu yılın sonuna kadar en az yüzde 40'ını ve gelecek yılın ortasına kadar nüfusun yüzde 70'ini aşılamak." dedi.

Yüksek gelirli ülkelerin neredeyse yüzde 90'ı yüzde 10 hedefine, yüzde 70'ten fazlası ise yüzde 40 hedefine ulaştığını bildiren Ghebreyesus, hiçbir düşük gelirli ülkenin her iki hedefe de ulaşamadığını açıkladı.

Korona aşılarının yüzde 80’i orta ve yüksek gelirli ülkelerde uygulandı

"ÜLKELER AŞI SÖZÜNÜ TUTMALI"

Ghebreyesus, zengin ülkelerden ve aşı üreticilerinden mazeretler duyduklarını ifade ederek, "Aşı eşitliği hakkında çok şey konuşuldu, ancak çok az eylem yapıldı. Yüksek gelirli ülkeler 1 milyardan fazla doz bağış sözü verdi ama bu dozların yüzde 15'i gerçeğe dönüştü. Üreticiler, COVAX ve düşük gelirli ülkelere öncelik sözü verdiler. Daha fazla vaat istemiyoruz. Sadece aşıları istiyoruz. Şimdi boş vaatlerin değil, gerçek liderliğin zamanıdır." diye konuştu.

Dünyanın virüsün yayılmasını engelleyecek ve hayat kurtaracak imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, ancak bu imkanların etkili ve adil kullanılmadığını ifade etti.

Korona aşılarının yüzde 80’i orta ve yüksek gelirli ülkelerde uygulandı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)