KKTC Başbakanı Ersin Tatar'dan BM Güvenlik Konseyi'nin Maraş açıklamasına tepki
AA

Kapalı Maraş, 46 yıl aradan sonra yeniden açıldı.

Bölgenin şimdilik bir bölümüne girilmesine izin veriliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Maraş'ın açıldığı gün beraberindeki heyetle bölgeyi inceledi.

Kapalı Maraş'ın açılması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı'nı rahatsız etti.

"AÇIKLAMA, RUM TARAFININ ETKİSİYLE YAPILDI"

Başbakan Tatar, BMGK Başkanlığı'nın Kapalı Maraş'ın bir bölümünün açılması ile ilgili yaptığı açıklamaya sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

KKTC'nin bir parçası olan Kapalı Maraş bölgesinde hükümetin aldığı son kararın BMGK'nın 9 Ekim 2020 tarihli oturumunda ele alındığını ve bu çerçevede BMGK tarafından bir başkanlık açıklaması yayınlandığını hatırlatan Tatar, şunları söyledi:

"Konsey kararı olmayan ancak Konsey Başkanı'nın bu açıklamasını (Kapalı Maraş konusunda), Doğu Akdeniz'deki yeni konjonktür ve Ada'daki gerçekleri dikkate almadan, Kıbrıs Rum tarafının etkisi altında alınmış bir açıklama olarak nitelendiriyorum."

KKTC Başbakanı Ersin Tatar'dan BM Güvenlik Konseyi'nin Maraş açıklamasına tepki

"RUM TARAFI KAPSAMLI ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEDİ"

Tatar, bu açılımın, siyasi ve ekonomik boyutu yanında, insani boyutunun en öncelikli konu olduğunu belirtti.

Yıllarca süren kapsamlı müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının hiçbir zaman BM parametreleri dışına çıkmadığının altını çizen Tatar, BM himayesinde yapılan tüm önerilerde Kıbrıs Rum tarafının kapsamlı çözümü kabul etmemesinden dolayı Maraş bölgesinin kapalı kaldığına vurgu yaptı.

"STATÜKONUN DEVAMI KIBRIS MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNE YARDIMCI OLMAZ"

Tatar, "Ben KKTC Başbakanı olarak, 'bir gün Rum yönetimi benimle bir çözüme ulaşacak' diye, bu yönde bir irade koymasını bekleyerek daha fazla Maraş bölgesinin kapalı kalmasına müsaade edemezdim. Bu, gerek benim vatandaşlarım gerekse de mülklerine dönmeyi yıllardır bekleyen 1974 öncesi yasal sakinleri için kabul edilebilir bir durum değildir. Diğer bir ifadeyle statükonun devamı Kıbrıs meselesinin çözümüne yardımcı olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün itibarıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından etkin iç hukuk yolu olarak kabul edilen Taşınmaz Mal Komisyonu'na birçok Kıbrıslı Rum'un başvurduğuna işaret eden Tatar, bu başvuruların bazılarının da Kapalı Maraş'la ilgili olduğunu belirtti.

Tatar, bu komisyonun üreteceği kararlar da uluslararası hukuk ölçütleriyle uyumlu olacağının altını çizerek, Maraş'ın daha fazla kapalı tutularak, ilgili BM kararlarının gereğinin yerine getirilmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.

46 yıldır kapalı olan Maraş sahili açıldı ViDEO

"AÇILIM TÜM ADANIN MENFAATİNE"

Başbakan Tatar şunları kaydetti:

"BM'den beklenen, Ada'daki gelişmeleri mevcut gerçekler temelinde, tarafsız ve hakkaniyetli şekilde ele alması ve böylelikle Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlamasıdır. Dünyada yaklaşık yarım asırdır bir anlaşma olacak diye kapalı tutulan bir başka toprak parçası bulunmamaktadır. Bu açılım sadece Kıbrıslı Türkler için değil, Kıbrıslı Rumların, diğer bir ifadeyle tüm adanın menfaatine olacak bir açılımdır. Bu açılımın yıllar süren Kıbrıs meselesine yeni bir boyut kazandırmasını ve uluslararası alanda Kıbrıs Türk halkının hak ettiği yeri almasına sebebiyet vermesini temenni ederim."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)