Joe Biden'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği açıklaması

İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik için dün resmi olarak başvuruda bulunmuştu.

Başvuruyu değerlendiren  ABD Başkanı Joe Biden, yazılı bir açıklamada bulundu.

"Güçlü şekilde destekliyor ve memnuniyetle karşılıyoruz"

Biden, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusunu güçlü şekilde destekliyoruz ve memnuniyetle karşılıyoruz. ABD Kongresi ve NATO müttefiklerimizle Finlandiya ve İsveç'i tarihin en güçlü savunma ittifakına hızlı şekilde dahil etmek için çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesini kullandı.

İki ülkenin başvurusunun önemli bir karar olduğunu belirten Biden, NATO'nun 5. maddesine bağlılıklarının sarsılmaz olduğunun altını çizdi.

İki ülkenin NATO'yu daha da güçlendireceğini belirtti

Biden, söz konusu iki ülkenin katılımının NATO'yu daha da güçlendireceğine işaret ederek, "NATO üyelikleri değerlendirilirken ABD; Finlandiya ve İsveç ile ortak güvenliğimize tehditlere karşı güçlü durulması ve saldırıların geri püskürtülmesi konusunda çalışmayı sürdürecektir." mesajını verdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile yarın Washington'da görüşeceğini anımsatan Biden, görüşmelerde iki ülkenin NATO başvurusu ve Avrupa'nın güvenliği konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Joe Biden'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Biz evet demeyiz' demişti

Öte yandan Türkiye, iki İskandinav ülkesinin NATO'ya katılımı konusundaki duruşunu ilk andan itibaren ortaya koymuştu.

İsveç ve Finlandiya'dan terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavır sergilemelerini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz." ifadesini kullanmıştı.