Japonya balina katliamına geri döndü
ensonhaber.com

Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’ndan 1986 yılında çekilen Japon hükümeti, 33 yıldan beri yürürlükte olan balina avı yasağını yürürlükten kaldırarak skandal bir karara imza attı.

FİLOLAR YOLA ÇIKTI

Hayvan hakları savunucuları ve çevre koruma örgütlerinin tepkisini çeken ve dünya çapında geniş yankı uyandıran balina avının yeniden yasallaştırılması sonrasında Japon balıkçılar, dün ilk avlarına çıktı.

Japonya balina katliamına geri döndü

Ülkenin kuzeyindeki Hokkaido Adası'nın Kushiro kentindeki limanda düzenlenen törenin ardından 5 balina avcı teknesinden oluşan filo, denize açıldı.

YIL SONUNA KADAR 227 BALİNA KATLEDİLECEK

Balina avı teknelerden biri, pazartesi öğleden sonra ilk avını gerçekleştirerek Kushiro'ya geri döndü. Yaklaşık 8 metre uzunluğundaki minke balinası, limana alındı.

Japonya balina katliamına geri döndü

Japonya Balıkçılık Müdürlüğü verilerine göre,  gemilerle teknelerin aralık ayı sonuna kadar 227 balina avlanması bekleniyor. Bu kota, 52 minke balinası, 150 Bryde balinası ve 25 kuzey (sei) balinasını içeriyor.

"JAPON KÜLTÜRÜNÜN TARİHSEL BİR PARÇASI"

Oldukça maliyetli olan balina avcılığı, Japonların geçmişten gelen beslenme alışkanlıklarının bir parçası olarak görülüyor. Balina etinin tüketimi günümüzde çok fazla tercih edilmese bile Japonlar, bu eti geleneksel sushi türlerinde kullanıyor. Japon yetkililer, dünya çapında tepki gören bu kararlarının arkasında durduklarını belirterek balina avcılığının "kültürlerinin bir parçası" olduğunu söylüyor.

Japonya balina katliamına geri döndü

BALİNA AVCILIĞINA DEVAM EDEN ÜLKELER

İzlanda, Norveç, Faroe Adaları ve Alaska, dünya üzerinde kontrollü olarak balina avcılığına devam eden ülkeler arasında. Balina eti, bu ülkelerde yüksek gelir getiren bir ürün olmasa da, avcılıktaki ortak noktanın, Japonya’da olduğu gibi “tarihsel alışkanlık” olduğu belirtiliyor.