İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi
AA

İtalya ve Fransa, hem petrol fiyatlarındaki düşüş hem de koronavirüsün etkisiyle Doğu Akdeniz'den ayrıldı.

İtalyan ENI ve Fransız Total enerji şirketleri, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölgesinde planlanmış sondaj çalışmalarını, yaklaşık 1 yıl ertelediklerini Rum yönetimine bildirdi.

2021'E KADAR ERTELEDİLER

Cyprus Mail gazetesinin haberine göre; ENI ve Total konsorsiyumu, Doğu Akdeniz'de, Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki 6'ncı parselde yapmayı planladıkları sondaj faaliyetlerini, Mart veya Nisan 2021'e kadar ertelediğini resmi olarak Rum yönetimine iletti.

İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi

Rum yönetimi hükümet sözcüsü Kyriacos Koushios, iki enerji şirketinin, erteleme konusunda hükümeti bilgilendirdiğini doğruladı.

Koushios, ENI ve Total şirketinin sondajlar için tahsis ettikleri sermaye harcamalarını iptal etmemelerini ise "sevindirici haber" olarak yorumladı.

ŞUBATTA SONDAJA BAŞLAMA PLANI GERÇEKLEŞMEDİ

ENI ve Total konsorsiyumu, koronavirüs salgını öncesinde, şubat ayı başlarında, sözde 6'ncı parselde sondaj çalışmalarına başlamayı planlıyordu.

Rum Politis gazetesinin 14 Nisan'daki haberinde, ENI ve Total konsorsiyumunun nisan sonunda yapmayı planladığı sözde 6'ncı parseldeki sondaj çalışmasının, koronavirüs kaynaklı ekonomik sıkıntılar sebebiyle erteleneceği yer almıştı.

İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi

EXXON MOBIL EYLÜL 2021'E ERTELEDİ

Rum basınında, daha önce de Amerikan Exxon Mobil şirketinin, koronavirüs salgınından kaynaklanan ekonomik sorunlar nedeniyle Rum yönetimi Enerji Bakanlığı'nın sözde 10'uncu parselde temmuzda yapacağı sondaj çalışmasını 2021'in Eylül ayına ertelediğine dair resmi olarak bilgilendirdiği, teyit sondajının da 2022'ye kaldığı belirtilmişti.

İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi

RUMLAR DOĞU AKDENİZ'DE ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN YANA

Doğu Akdeniz'de 2000'li yılların başında keşfedilen petrol ve doğalgaz rezervleri, bölgenin stratejik önemini artırdı.

Rum yönetimi, Ada'nın tek otoritesi sıfatıyla hukuksuz bir şekilde ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgesine ait 13 parselde uluslararası enerji firmalarına, hidrokarbon arama ve çıkarma ruhsatları verdi.

İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi

SÖZDE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE ANLAŞMASI

Rum kesimi, Mısır'la 2003'te, Lübnan'la 2007'de ve İsrail'le ise 2010'da sözde münhasır ekonomik bölge sınırlandırma anlaşmaları imzaladı.

KIBRISLI TÜRKLER'İN HAKLARI HİÇE SAYILIYOR

Kıbrıslı Türkler'in haklarını hiçe sayan bu hukuk dışı adımlar, hem KKTC hem de Türkiye tarafından en başından beri kabul edilmedi ve uluslararası hukuka aykırı olduğu da her zaman dile getirildi.

Rum tarafının bölgedeki tek taraflı girişimlerine karşın, Türkiye ve KKTC'li yetkililer, Doğu Akdeniz'de iş birliğinden yana olduklarını her fırsatta yineledi.

İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi

RUMLARDAN KKTC İLE İŞ BİRLİĞİNE RET

KKTC tarafından Rumlara hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili sunulan iş birliği önerileri, her defasında reddedildi.

TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI ANLAŞMALAR

Türkiye, 2011'de KKTC ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması ve 2019'da Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzaladı.

Öte yandan Türkiye, Doğu Akdeniz'de KKTC'den alınan ruhsat bölgelerinde sondaj ve sismik arama faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini erteledi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)