İsveç Başbakanı Andersson'dan Türkiye açıklaması

Rusya ile Ukrayna savaşı sonrası İskandinav ülkeleri, NATO'ya girmek için harekete geçti.

İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyelik kararı karşısında Türkiye, ortaya net bir tavır koydu.

Bunun üzerine İsveç Başbakanı Magdelena Andersson'dan bir açıklama geldi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Andersson, ülkesinin ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için yarın resmi başvuruda bulunacağını açıkladı.

"Türkiye ile iş birliği kurmayı dört gözle bekliyoruz"

"İsveç ve Finlandiya olarak bu süreci el ele götürmeye karar verdik ve yarın birlikte başvuru yapacağız." diyen Andersson, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile iş birliği kurmayı dört gözle bekliyoruz. Tüm sorunları görüşmeye ve çözmeye hazırız."

İsveç Başbakanı Andersson'dan Türkiye açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'NATO'ya girmelerine evet demeyiz' demişti

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütlerinin merkezi haline gelen İsveç ve Finlandiya'nın PKK ve FETÖ'ye karşı tavır koymamaları halinde iki ülkenin de NATO üyeliğine sıcak bakmayacaklarını söylemişti.

Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bizi ikna etmeye geleceklerse kusura bakmasınlar"

"Çok açık ve net bir şeyi söylemem lazım. Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde 'Kalkıp biz karşıyız' deseler bile teslim etmeleri gereken teröristlerle ilgili 'Teslim etmeyeceğiz' ifadeleri var. İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Biz bunların neyine güveneceğiz. Pazartesi günü geleceklermiş, bizi ikna etmeye geleceklerse kusura bakmasınlar, yorulmasınlar.

"NATO'ya girmelerine evet demeyiz"

NATO'ya girmelerine biz evet demeyiz, çünkü o zaman NATO bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar, teröristlerin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. "

İsveç Başbakanı Andersson'dan Türkiye açıklaması