İstifa eden Mario Draghi, ardında çözülmeyen riskler bıraktı
ensonhaber.com

İtalya Başbakanı Mario Draghi, koalisyon krizinin ardından istifa etti.

İstifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya sunan Draghi, sonbaharda yapılması planlanan erken seçime kadar hükümetteki liderliğini sürdürecek.

Bu gelişme sonrası, İtalya'da hükümet krizinden etkilenebilecek konular gündeme geldi.

Ukrayna'ya destek

Reuters'ın haberine göre, Başbakan Draghi, Avrupa'nın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına verdiği sert tepkinin şekillenmesine yardım ederek Moskova'dan tepkileri üzerine çekti.

Üst düzey bir hükümet kaynağı, Draghi yönetiminin bu yılın başlarında parlamentoda onaylanan yasa tasarısı sayesinde yılın sonuna kadar Ukrayna'ya silah göndermesine onay verildiğini söyledi.

Yükselen enerji maliyetlerini azaltma tedbirleri

Koalisyon krizi patlak vermeden önce, İtalyan Hazinesi, ailelerin ve firmaların artan enerji maliyetleriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için en az 10 milyar euro değerinde yeni teşvik paketi üzerinde çalışıyordu.

Bazı bakanlar, hükümetin planı ağustos ayı başına kadar onaylamayı planladığını kaydetti.

İstifa eden Mario Draghi, ardında çözülmeyen riskler bıraktı

Kurtarma ve dayanıklılık fonu

İtalya, 2026 yılına kadar Avrupa Birliği'nin pandemi sonrası kurtarma fonları kapsamında 200 milyar eurodan fazla yararlanma hakkına sahip

Ancak nakit akışının devam etmesini sağlamak için bir dizi kademeli reform gerekiyor.

Hükümet, şimdiye kadar yaklaşık 67 milyar euroluk AB fonu sağladı. Roma, pastadan 19 milyar euroluk pay almak için 2022'nin ikinci yarısında 55 yeni hedefe ulaşması gerekiyor.

Analistler, Draghi yönetimde olmadan bunun daha zor olabileceğini söylüyor.

Adalet reformu

Draghi'nin 17 aylık başbakanlığının muhtemelen en tartışmalı konusu adalet reformu oldu.

Reform, davaların süresini ceza davalarında beş yılda yüzde 25, hukuk davalarında ise yüzde 40 azaltmayı hedefliyor.

Eleştirmenler, temyiz süreci çok uzun sürdüğünde davaları düşürerek binlerce suçlunun adaletten kaçmasına izin verme riskinin olduğuna dikkati çekiyor.

Draghi istifa etmeden önce, Adalet Bakanı Marta Cartabia, reformun 2022'nin ikinci yarısında tamamlanacağına söz verdi.

İstifa eden Mario Draghi, ardında çözülmeyen riskler bıraktı

2023 bütçesi

İtalya'da bir asırdır sonbahar seçimi olmadı çünkü bu, geleneksel olarak parlamentonun bir sonraki yıl için bütçe yasasını geçirdiği zaman olarak öne çıkıyor.

Parlamento bütçeyi aralık ayına kadar onaylamazsa, takip eden yılın ilk dört ayındaki harcamalar, Hazine tarafından ekim ayında belirlenen bütçe taslağı temelinde her ay otomatik olarak tahsis edilecek.

ITA Hava Yolları'nın satışı

Draghi'nin istifasının, devlete ait bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi ITA'nın çoğunluk hissesinin planlanan satışını nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor.

Draghi yönetimindeki Hazine'nin stratejik hedeflerinden biri, devlet kontrolündeki banka olan Monte dei Paschi di Siena'nın (MPS) yeni bir hisse ihracı yoluyla kasım ortasına kadar 2,5 milyar euro nakit para toplamasına yardımcı olmak.

Bankacılar, sonbaharda yapılacak bir oylamanın, muhtemelen piyasaları kızdıracağını ve borç verenin sermaye artırımının devlet tarafından karşılanmayan kısmı için özel yatırımcılara başvurmasını zorlaştıracağını söylüyor.

Geniş bant operatörü oluşturma planı

İtalyan yatırım bankası Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Telecom Italia'nın (TIM) sabit ağ altyapısını devlet destekli rakibi Open Fiber ile bir araya getirerek birleşik geniş bant operatörü oluşturma planı üzerinde TIM ile görüşüyor.

Open Fiber'de yüzde 60 hisseye sahip olan CDP, projenin endüstriyel olarak uygulanabilir olduğunu ve siyasi krize rağmen taraflar arasındaki görüşmelerin devam edeceğini açıkladı.

Bir sonraki parlamento seçimlerinde en büyük tek parti olarak ortaya çıkması muhtemel olan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi ise CDP'ye TIM ile görüşmeleri durdurma çağrısı yaptı.