İsrail’den, Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimciler için 540 yeni konut kararı
AA

İsrail, Doğu Kudüs'te işgal politikasını sürdürüyor.

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün güneyinde yer alan yasa dışı Har Homa Yahudi yerleşim biriminde 540 yeni konut inşa etme kararını onayladı.

BIDEN DÖNEMİNDEKİ İLK YERLEŞİM PLANI

Haberi veren İsrail’in Haaretz gazetesi, belediyenin kararının ayrıca İçişleri Bakanlığı'na bağlı Bölgesel Planlama ve İnşa Komitesi'nin de onayından geçmesi gerektiğini belirtti.

Bölgesel Planlama ve İnşa Komitesi'nin planı görüşmek üzere iki hafta içinde toplanacağına vurgu yapılan haberde, komiteden de onay çıkması halinde bunun yeni ABD yönetimi döneminde uygulanacak ilk yerleşim planı olacağı kaydedildi.

İsrail’den, Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimciler için 540 yeni konut kararı

ABD: TEK TARAFLI UYGULAMALARDAN KAÇININ

ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, seçim kampanyaları sırasında yaptıkları açıklamalarda, Arap-İsrail çatışmasını çözmek için "iki devletli çözüme" bağlı kalacaklarını ve Batı Şeria'da "ilhaka" ve Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerine karşı çıkacaklarını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın ifadelerine göre, Biden başkanlığındaki ABD yönetimi, göreve geldiğinden beri defalarca İsrail'e, ilhak, Yahudi yerleşim birimi inşa ve yıkım politikaları dahil iki devletli çözüm ilkesini baltalayacak tek taraflı uygulamalardan kaçınma çağrısında bulundu.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimi inşası ve genişletme çalışmaları ile ilhak planı konusunda eski Başkan Donald Trump ve yönetiminden kayıtsız şartsız destek alıyordu.

İsrail’den, Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimciler için 540 yeni konut kararı

DOĞU KUDÜS VE BATI ŞERİA YARIM ASIRDIR İŞGAL ALTINDA

Doğu Kudüs ve Batı Şeria 1967'den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İnşa ettiği duvarla bu iki bölgeyi birbirinden ayıran İsrail, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Doğu Kudüs'e geçişini engelliyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 18 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerleşim birimlerinde 220 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.

Uluslararası hukukta, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)