İsrail ile BAE arasında normalleşme görüşmeleri 2015'te başladı
AA

İlişkileri normalleştiren İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki görüşmelerle ilgili yeni bir detay ortaya çıktı.

Israel Hayom gazetesinde yer alan haberde, İsrail ile BAE arasındaki gizli görüşmelerin eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın ara buluculuğunda 2015'te başladığı belirtildi.

2015'TEN BU YANA GÖRÜŞÜYORLARDI

İki ülke yetkililerinin 2015 yılından bu yana bir dizi gizli görüşme yaptığı, temaslara Blair'ın öncülük ettiği bildirildi.

Gizli görüşmelere 2018 yılında istifa edene kadar İsrail adına Başbakan Binyamin Netanyahu'nun eski danışmanı Yitzhak Molho'nun, BAE adına ise ismi açıklanmayan bir bakanın yürüttüğü ifade edildi.

Londra, Abu Dabi başta olmak üzere bazı ülkelerde bir dizi gizli görüşme yapıldığı, Malho ve BAE'li bakan arasındaki ilk görüşmeye Blair'ın katıldığı, ancak sonrakilerde yer almadığı dile getirildi.

İsrail'de dalgalanan BAE bayrakları ViDEO

NETANYAHU GİZLİCE BAE'YE GİTTİ

Bu görüşmeler sonucunda Netanyahu ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan arasında telefon trafiği başladığı, İsrail Başbakanı'nın 2018'de de Abu Dabi'ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasın varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)