İsrail Başbakanı Bennett, BAE'ye gitti

Tel Aviv'den Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) üst düzey ziyaret düzenlendi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, resmi ziyaret kapsamında, başkent Abu Dabi'ye gitti.

Abu Dabi'ye sürpriz ziyaret

Bennett, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Bennett, sürpriz bir ziyaretle gittiği BAE’de Muhammed Bin Zayid ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

İki saatlik görüşme

Görüşmenin yaklaşık iki saat sürdüğü, Bennett’in 13 Mayıs'ta vefat eden eski BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid için taziyelerini ilettiği ve yerine gelen Muhammed bin Zayid’i tebrik ettiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Bennett, BAE'ye gitti VİDEO

"Düzenli temas halindeler"

Ardından İsrail ve BAE’li heyetler arasında çalışma yemeği düzenlendiği belirtilen açıklamada, “İki lider düzenli temas halinde. Son aylarda BAE ve Mısır'da birkaç kez bir araya geldiler.

İkili ilişkiler de buna bağlı olarak büyümüştür. Zira türünün ilk örneği olan bir ticaret anlaşması geçtiğimiz günlerde imzalanmıştı.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, geçen yıldan bugüne iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüz milyonlarca dolar arttığına dikkat çekilerek, bu hacmin 3 milyar dolara ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

"Ortaklığı daha da güçlendireceğiz"

Bennett, BAE ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "Kraliyet ailesine, İsrail ile BAE arasındaki ortaklığın yolunu açmaya yardımcı olan Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayid'in vefatı nedeniyle benim ve İsrail halkının taziyelerini ileteceğim. Aynı ortaklığı bugün daha da güçlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Bennett, BAE'ye gitti

Özel bağın büyümesi...

İsrail ve BAE arasındaki "özel bağın büyümesi ve güvenliği için bir sonraki seviyeye taşıyacaklarını" vurgulayan Bennett, bu kapsamda "vizyon sahibi ve cesur bir lider olan" Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Muhammed Bin Zayid Al Nahyan ile görüşeceğini aktardı.

Ayrıca, UAEA Yönetim Kurulu'nu dün aldığı karardan dolayı takdir ettiğini kaydeden Bennett, "Bu karar, İran'ın oyun oynamayı sürdürdüğünü, saklama ve örtbas etmelere devam ettiğini açıkça belirtiyor." dedi.

AA'nın haberine göre, Bennett, şöyle devam etti:

"Peşini bırakmayacağız"

"Bu kararla bir yandan İran'ın nükleer konusunda ve genel olarak yalanlarını ve ikiyüzlülüğünü görüyoruz. Öte yandan, İran'ın bir şeyleri gizlediğini açıkça ifade ettikleri için dünya ülkelerinin iyi ve kötü ayrımı konusunda kararlı bir duruş sergilediğini görüyoruz. Bu konunun peşini bırakmayacağız."

İsrail Başbakanı Bennett, BAE'ye gitti

İran'a karşı karar alındı

UAEA Yönetim Kurulu'nda dün yapılan oylamada, 30 üye ülkenin oylarıyla İran'a karşı karar çıkarılması kabul edilmişti. Karar, 2 "hayır", 3 çekimser oya karşılık 30 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

İran'a karşı alınan kararda Yönetim Kurulu'nun, UAEA'nın İran'ın nükleer programının barışçıl olarak sürdürülmesinin sağlanması için ortaya koyduğu çabaları güçlü bir şekilde desteklediği bildirilmişti.

Tahran'a çağrı: Vakit kaybetmeden harekete geçin

İran'da Ajansa bildirilmeyen 3 yerde tespit edilen nükleer bulgulara ilişkin bu ülkenin kuruma yaptığı açıklamanın tatmin edici olmadığı hatırlatılan kararda, bu konuda çözüme kavuşturulması gereken hususlara ilişkin Tahran yönetiminin, kurumla tam ve zamanında iş birliği yapmasının önemine işaret edilmişti.

Bu bağlamda İran'ın, UAEA Başkanı Rafeal Mariona Grossi'nin önerisi doğrultusunda sorunların giderilebilmesi için vakit kaybetmeden harekete geçmesi çağrısında bulunulmuştu.