İsrail-BAE uçak seferleri, Suudi Arabistan üzerinden yapılacak
AA

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki normalleşme uygulanmaya başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan hava sahası üzerinden Tel Aviv'i Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bağlayacak doğrudan uçuşlar için çalıştıklarını söyledi.

UÇAKLAR S.ARABİSTAN HAVA SAHASINDAN GEÇECEK

Netanyahu, başkent Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda gerçekleştirdiği incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, "Size şu anda Tel Aviv'i Dubai ve Abu Dabi'ye bağlayacak, Suudi Arabistan hava sahasından geçecek doğrudan uçuşlar düzenlemeye yönelik çalışmaların müjdesini veriyorum." dedi.

İsrail-BAE uçak seferleri, Suudi Arabistan üzerinden yapılacak

"İSRAİL TURİZMİ CANLANACAK"

Suudi Arabistan hava sahası üzerinden gerçekleşecek uçak seferlerinin, İsrail havacılığının ve ekonomisinin çehresini değiştirecek bir adım olduğunu savunan Netanyahu, "Tel Aviv ile Dubai arasında direkt uçuşların kurulması, İsrail turizmini ve havacılık pazarını canlandıracak. Bu adımın, hiç görmediğimiz hacimlerdeki yatırımları da çekeceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, 6 Mart 2018'de Suudi Arabistan'ın Hindistan'dan İsrail'e giden uçaklara hava sahasını kullanma izini verdiğini açıklamıştı.

İsrail-BAE uçak seferleri, Suudi Arabistan üzerinden yapılacak

NORMALLEŞME ANLAŞMASI

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos Perşembe günü İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu da Trump'ın paylaşımını alıntılayarak, "Bu, tarihi bir gün." değerlendirmesi yapmıştı.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberinde de İsrail ile BAE'nin, ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaştığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edilmişti.

İsrail-BAE uçak seferleri, Suudi Arabistan üzerinden yapılacak

ÜÇÜNCÜ ARAP ÜLKESİ

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu. İsrail ile normalleşme anlaşması yapmayan Kuzey Afrika ile Körfez’deki bazı Arap ülkelerinin ise İsrail'le ticari ilişkileri bulunmakta.

İsrail'de dalgalanan BAE bayrakları ViDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)