İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu için kampanya başlatıldı

İskoçya, İngiltere'den bağımsızlığını kazanmak istiyor.

2014'te yapılan referandumda yüzde 55'lik kesim bağımsızlığı reddetmişti.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, bugün "bağımsızlığa daha da hazır" olduklarını belirterek, ikinci bağımsızlık referandumu kampanyasını başlattıklarını duyurdu.

İkinci bağımsızlık referandumu girişimi

Sturgeon, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da söz konusu referanduma ilişkin düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bağımsızlık savunmasını içeren "Daha Zengin, Daha Mutlu, Daha Adil: Neden İskoçya Değil?" başlıklı belgeyi yayınladı.

"İskoçya'nın büyük avantajları var"

Sturgeon, konuşmasında, İskoçya'nın büyük avantajları ve muazzam potansiyeli olduğunu, bağımsızlık davasının, İskoçya'nın zorluklarla başa çıkmak ve potansiyelini gerçekleştirmek için kendisini nasıl donattığıyla ilgili olduğunu söyledi.

"Brexit, İskoçya'yı AB'den söküp attı"

İskoç halkının, artan yaşam maliyeti ve eşitsizliğin yanı sıra Brexit'in birçok etkisinden muzdarip olduğuna işaret eden Sturgeon, "Brexit, ticarete, yaşam standartlarına ve kamu hizmetlerine büyük zarar vererek, bizi Avrupa Birliği’nden (AB) ve Tek Pazar'dan kendi isteğimiz dışında söküp attı." değerlendirmesinde bulundu.

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu için kampanya başlatıldı

"Bağımsızlığa daha da hazırız"

İskoçya'nın bugün "bağımsızlığa daha da hazır" olduğunu söyleyen Sturgeon, "Bizi AB dışında daha iyi olmayan hatta daha da kötüleşme olasılığı olan nispeten zayıf ekonomik ve sosyal sonuçlara götüren bir İngiliz ekonomi modeline bağlı mı kalacağız, yoksa bunun yerine gözlerimizi umut ve iyimserlikle kaldırıp ilham mı alacağız?" dedi.

İkinci bir bağımsızlık referandumunun yasal şekilde yapılması gerekliliğine dikkati çeken Sturgeon, İngiliz hükümetinin izni olmadan bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin stratejisini çok yakında parlamentoya sunacağını kaydetti.

Sturgeon, 13 Eylül 2021'de lideri olduğu İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) sonbahar konferansının kapanış konuşmasında, 2023 sonunda bağımsızlık referandumuna gitmeyi planladıklarını söylemişti.

2014 referandumunda reddedildi

İskoç Ulusal Partisi, 18 Eylül 2014'te yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55'le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Brexit referandumunda İngilizlerin aksine yüzde 62 ile karşı oy kullanan İskoçlar, istemedikleri halde AB'den çıkarıldıklarını belirtiyor.

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu için kampanya başlatıldı

İngiliz Parlamentosu'ndan izin şartı

Ancak, yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için İngiliz Parlamentosu'ndan izin almak gerekiyor.

AA'nın haberine göre, Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çıkması imkansız görülüyor.

Yasaya karşı mahkemeye gitme seçeneği masada

Bu nedenle bağımsızlık yanlılarının alternatif yollar deneyebileceği değerlendiriliyor. Bu seçeneklerden birini, İngiliz Parlamentosu'ndan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı mahkemeye gitmek oluşturuyor.

Diğer bir yol ise merkezi hükümete rağmen referanduma gitmek ve olumlu sonuç çıkması halinde tek taraflı bağımsızlık ilan etmek.

Ancak bunun, Katalonya'da olduğu gibi gerginliğe ve merkezi hükümetin sert tepkisine yol açabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda bu durumun, Katalanlar gibi İskoçların da AB'nin desteğini kaybetmesine neden olabileceği ifade ediliyor.

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu için kampanya başlatıldı

Brexit'e karşı oy kullandılar

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

Referandumda İngiltere ve Galler "evet", İskoçya ve Kuzey İrlanda ise "hayır" oyu vermişti.

İngiltere'nin AB ile vardığı Brexit anlaşmasıyla Kuzey İrlanda'ya ayrıcalıklı bir konum verilerek, fiili AB üyesi olarak kalmasına yol açan düzenleme yapılmış fakat İskoçya, İngiltere ile aynı koşullarda 31 Ocak'ta AB'den resmen ayrılmıştı.