Irak, Süveyş Kanalı'na alternatif olarak Fav Limanı'nı gündeme getirdi
AA

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda meydana gelen gemi kazasının ardından dünya ticaretinde günlerce yaşanan aksaklık, ülkeleri farklı rota arayışlarına yöneltti.

Irak, Süveyş Kanalı'na alternatif taşımacılık rotası olarak Basra Körfezi'nde yer alan El-Fav Limanı'nı gündeme taşıdı.

IRAK'IN ÖNERİSİ: FAV LİMANI

Devlete ait Es-Sabah gazetesinde, Çin'den Hollanda'ya giden yaklaşık 250 bin tonluk bir konteyner gemisinin 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda karaya oturması ve 6 gün kanaldaki seyrüseferin durması sonrası gündeme gelen "alternatif taşımacılık rotasına" ilişkin bir analiz haber yayınlandı.

Önerilen alternatif deniz yolunun, Irak'ın güneyindeki Basra kentinde yer alan Fav Limanı'ndan geçtiği belirtilen haberde, limana ulaşan malların kara yoluyla batıdan deniz yollarına nakledilebileceği kaydedildi.

Irak, Süveyş Kanalı'na alternatif olarak Fav Limanı'nı gündeme getirdi

"HİNT OKYANUSU İLE AKDENİZ ARASINDAKİ EN İYİ YOL"

Yıllık 100 milyon ton kapasiteli Fav Limanı'nın, taşımacılık için alternatif ve Hint Okyanusu ile Akdeniz arasındaki en iyi yol olduğu ifade edildi.

Deniz taşımacılığı Fav Limanı üzerinden yapılan malların kara yoluyla Kızıldeniz'deki Akabe Limanı'na ya da Akdeniz'deki Suriye ve Lübnan limanlarına ulaştırılabileceği aktarılan haberde, Süveyş Kanalı'ndaki muhtemel bir kesinti ya da sıkışıklık durumunda 2 haftadan uzun sürebilecek aksamaya karşılık burada yükleme işleminin 1 gün alacağı belirtildi.

Irak, Süveyş Kanalı'na alternatif olarak Fav Limanı'nı gündeme getirdi

SÜVEYŞ 6 GÜN KAPALI KALDI

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta enlemesine karaya oturan ve deniz ticaretinin durmasına neden olan "Ever Given" isimli dev konteyner gemisi, dünyanın en önemli ticaret kanalını 6 gün süreyle ulaşıma kapatmıştı.

29 Mart'ta geminin yüzdürme çalışmaları tamamlanana kadar deniz trafiği durmuş, uluslararası sevkiyatta aksamalar yaşanmıştı.

Olayın ardından Süveyş Kanalı'na alternatif taşımacılık rotaları gündeme gelmeye başlamıştı.

Irak, Süveyş Kanalı'na alternatif olarak Fav Limanı'nı gündeme getirdi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)