İngiltere’deki krizin perde arkasındakiler: Koronavirüs, Brexit ve vergi yasası
DHA

Brexit’le İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışından sonra AB ülkesi ağır vasıta şoförleri, ülkeye giremeyince ve üstüne koronavirüs kısıtlamaları eklenenince kriz kendini hissettirmeye başladı.

Yılbaşı arifesinde tedarik zinciri kırılan İngiltere’deki şoför sıkıntısı; İngiltere ekonomisine ilk olarak benzin istasyonlarında kuyruk, süpermarketlerde boş raflar ve kapalı restoranlar olarak yansıdı.

Diğer yandan Karayolu Taşımacılığı Birliği (RHA), büyük nakliye firmalarının vergi yasası IR35’in yaşanan krizin ana nedeni olarak gördüğünü vurguladı.

ŞOFÖR AÇIĞI 100 BİNE ULAŞTI

Karayolu Taşımacılığı Birliği (RHA), şoför azlığına dair rapor hazırlayarak pandemi sebebiyle şoför açığını 60 binin üzerinde tahmin ettiklerini ancak Brexit dahil birkaç faktörün birleşmesiyle hali hazırda ülkedeki ağır vasıta şoför açığının 100 bini bulduğunu belirtti.

KRİZDE KORONAVİRÜS ETKİSİ

Rapora göre, şoför açığına neden olan ana etkenlerden biri de koronavirüs salgını. Birçok şoför salgın kısıtlamaları sebebiyle kendi ülkesine gitti ve büyük bir çoğunluğu ise İngiltere’ye geri dönmedi.

BREXIT SONRASI MECBURİ DÖNÜŞLER

Brexit sonrasında AB’den çıkan ve İngiltere’de çalışma ile yaşama şartları netlik kazanmayan birçok AB ülkesi şoförü de zorunlu olarak ülkesine dönmek zorunda kaldı. Raporda yer alan diğer etkenler ise emekli olan ağır vasıta şoförleri ve ehliyet için gerekli mesleki sürüş testinin yetersizliği.

BÜYÜK NAKLİYE FİRMALARI: ANA SEBEP VERGİ YASASI IR35

RHA ayrıca İngiltere’de hükümet tarafından gizli istihdamı vergilendirmek için tasarlanmış vergi yasası IR35’in, lojistik şirketlerinde kar marjını düşürdüğünü belirterek anket yapılan büyük nakliye şirketlerinin 'krizin ana sebebi olarak IR35 vergi yasasını' gördüğünü belirtti.

KRİZE KARŞI NELER YAPILIYOR?

İngiltere hükümeti 25 Eylül’de yaptığı açıklamada, 4 bin kişinin ağır vasıta sürücüsü olarak eğitileceğini, mesleki sürüş testlerinin 12 hafta içinde binli rakamlara yükseltileceğini, halihazırda ağır vasıta sürücü belgesine sahip tüm sürücülere sektöre geri dönmelerini teşvik eden yaklaşık 1 milyon mektup gönderileceğini ve 5 bin ağır vasıta sürücüsüne geçici vize verilebileceğini belirtti.

DEVREYE ORDU GİRDİ

Ayrıca İngiliz ordusundan 200 kişinin, benzin kıtlığının en yoğun yaşanan yerde bu hafta itibarıyla göreve başlayacağı açıklandı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)