Avrupa ülkeleri, İngiltere uçuşlarını yasaklıyor
AA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinde görülen koronavirüsün yeni bir türünün daha hızlı yayılabileceği ve vakalarda artışa yol açabileceğini açıklamasının ardından Avrupa alarma geçti.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Avusturya, İtalya, Hollanda ve Belçika, bu açıklamanın ardından İngiltere'ye uçuşları durdurdu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, saat 06.00 itibarıyla İngiltere'yle uçuşların yasaklandığı belirtildi.

Hollanda Devlet Sağlık ve Çevre Enstitüsünün (RIVM) tavsiyesi üzerine alınan kararın, 1 Ocak'a kadar yürürlükte kalacağı bildirildi.

Açıklamada, "Önümüzdeki birkaç gün içinde diğer AB ülkeleri ile Hollanda, virüsün yeni türünün İngiltere'den getirilmesi riskini azaltmak için alınacak önlemlerin kapsamını görüşecek." ifadesi kullanıldı.

İngiltere'nin güneydoğusunda bulunan "Kovid-19'un daha hızlı yayılan yeni türü" ile benzer özellikler gösteren bir vakanın, aralıkta ülkede görüldüğü belirtildi.

"GEREKLİ OLMADIKÇA SEYAHAT ETMETİN"

Hollanda hükümeti, yurt dışına seyahat etmenin Kovid-19'un yayılmasına neden olacağını bir kez daha vurgulayarak "Kesinlikle gerekli olmadıkça seyahat etmeyin" uyarısında bulundu.

İngiltere'de mutasyon tedbiri: Seyahatler yasaklandı ViDEO

"ÖNCELİĞİMİZ İTALYA'YI KORUMAK"

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İngiltere, virüsün geçirdiği mutasyon sebebiyle Kovid-19'un yeni formuna ilişkin alarm verdi. Hükümet olarak, İtalyanları koruma yükümlülüğümüz var. İngiliz hükümetine de haber verdikten sonra Sağlık Bakanı ile İngiltere'ye uçuşları askıya alan kararnameyi imzalamak üzereyiz. Önceliğimiz İtalya'yı ve yurttaşlarımızı korumak." dedi.

Avrupa ülkeleri, İngiltere uçuşlarını yasaklıyor

"BU KARARI ALMAK ZORUNDAYIZ"

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, yeni gelişmeye ilişkin İngiliz makamlarıyla görüştüğünü belirterek, "Halkımızı söz konusu tehlikeden korumak için bu radikal kararı almak zorundayız." ifadesini kullandı.

BÖLGELER ARASI NOEL SEYAHATİ OLMAYACAK

İngiltere, 5 Kasım'da başlayan ulusal çaptaki ikinci karantinanın 2 Aralık'ta sona ermesinin ardından 3 aşamalı önlem planına geçmişti.

Bu önlemlerde, Noel için gevşetilme beklenirken mutasyon nedeniyle tam tersine tedbirler sıkılaştırıldı.

Bugün 4. aşama tedbirler ilan edildi.

Başbakan Boris Johnson, Noel tatili için daha önce belirtilen 23-27 Aralık tarihleri arasında kısıtlamaların gevşetilmesi kararının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Johnson, gevşetilmenin 5 gün yerine yalnızca Noel Günü'nde ve iki hane halkının buluşmasıyla sınırlandırılacağını söyleyerek, kademe 4'te bulunan bölgelerin diğer hanelerle toplanmaması gerektiğini belirtti.

Johnson, genişletilen önlemler ile "yerel kalmanın" amaçlandığını ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)