Hindistan'da dang humması vakaları artıyor
AA

Hindistan, koronavirüs salgınından sonra şimdi de dang humması vakalarıyla mücadele ediyor.

Ülkenin Sağlık Bakanlığı, 9 eyalet ve birlik bölgesinden çok sayıda dang humması vakası bildirildiğini aktardı.

DANG HUMMASI ALARMI

Bakanlıktan yapılan açıklamada; Haryana, Kerala, Pencap, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Uttarkand, Delhi ve Cammu-Keşmir bölgelerinde dang humması vakalarının arttığı belirtildi.

EKİPLER VAKALARIN ARTTIĞI BÖLGELERDE

Federal hükümetin, vaka artışından etkilenen bölgelere üst düzey ekipler gönderdiği kaydedilen açıklamada, ekiplerden, bölgelerin durumu, ilaç ve sağlık kitleri hakkında rapor istendiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, uzman ekiplerin, bölgelere etkili bir halk sağlığı müdahalesi oluşturmada yardımcı olacağı ve destek sunacağı ifade edildi.

Hindistan'da dang humması vakaları artıyor

116 BİN 991 VAKA

Ülkede şimdiye kadar toplam 116 bin 991 dang humması vakası kaydedildiği bildirildi.

Açıklamada, "Bazı eyaletlerde, ekimde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla bildirilen vaka sayısında önemli ölçüde artış oldu. Toplam 15 eyalet ve birlik bölgesi bu yılki maksimum vakalarını bildirdi. Bu eyaletler, 31 Ekim'e kadar ülkedeki toplam dang humması vakalarının yüzde 86'sını oluşturuyor." bilgisine yer verildi.

GEÇMİŞ YILLARDA YAŞANAN ÖLÜM VE VAKALAR

Hindistan'ın Ulusal Vektörle Bulaşan Hastalık Kontrol Programı'na göre, 2020'de 56 ölüm ve 44 bin 585 dang humması vakası bildirildi. 2019'da ise 157 bin 315 vaka ve 166 ölüm meydana geldi.

Hindistan'da dang humması vakaları artıyor

DANG HUMMASI NASIL BULAŞIYOR

Dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor.

Vakalar, genellikle "yağış dönemleri" olarak bilinen haziran ve eylül ile aralık ve martta artış gösteriyor.

SÜREKLİ İLAÇLAMA UYARISI

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor.

Hastalığa sebep olan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerektiği belirtiliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)