Haaretz: Vladimir Putin, drone savaşını kaybetti
ensonhaber.com

Ukrayna güçleri, Rus ordusu karşısında hava gücüyle dikkat çekti.

İki ülke arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, Kiev, envanterindeki SİHA'lar sayesinde Rusya'ya ait birçok askeri aracı vurmayı başardı.

İsrail basınından Haaretz gazetesi, "Putin drone savaşını nasıl kaybetti ve İran, Ukrayna'da ona nasıl yardım edebilir?" başlıklı bir haber yayınladı.

"Rusya'nın İHA kabiliyeti zayıf"

Haberde, "Rusya, savaş alanındaki zayıf İHA kabiliyetini ele almak için pazarda görünüyor. İran, birçok seçenek sunuyor." ifadelerine yer verildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, geçen hafta, uydu görüntülerine işaret ederek, Rus subaylarının son haftalarda insansız hava araçlarını incelemek için İran'ı iki kez ziyaret ettiğini öne sürdüğü belirtildi.

Putin'in İran ziyaretine dikkat çektiler

Satın almayla ilgili henüz herhangi bir anlaşma detayının bulunmadığı, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, salı günü Tahran'a yaptığı ziyarette bu durumu kamuoyuna açıklamadığı aktarılarak, "Ama ihtiyaç orada." denildi.

Rusya'nın, 24 Şubat'ta başlayan savaşta, çok sayıda tek tip İHA ile sahada olduğu, bunun da kısa menzilli taktik gözetleme için kullanılan Orlan-10 olduğu kaydedildi.

Ukrayna'nın filosundaki SİHA'lar

Diğer taraftan Ukrayna'nın insansız hava aracı filosunun, savaşa daha iyi hazırlandığı bilgisine yer verildi.

Son yıllarda Ukrayna ordusu ve donanmasının, Suriye ve Dağlık Karabağ'dan Etiyopya'nın Tigray bölgesine kadar savaş bölgelerinde görev yapan Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını Türkiye'den satın aldığı anımsatıldı.

Haaretz: Vladimir Putin, drone savaşını kaybetti

Haberde, TB2'lerin özellikleriyle ilgili şunlar ifade edildi:

Bayraktar'ın savaştaki rolüne vurgu

"24 saatten fazla havada kalabilen Bayraktar, tanksavar füzelerinin hem gözetleme hem de muharebe yüklerini taşıyor. Savaşın ilk aşamalarında Rus zırhlı birliklerini durdurmak ve daha uzun menzilli saldırılar için büyük bir başarıyla kullanıldılar."

"Rusya, İran'dan SİHA alabilir" yorumu

Drone savaşlarında Rusya için İran seçeneğinin masada olduğu aktarılan haberde, "Rusya-İran anlaşması ilerlerse, bu muhtemelen Rusya'nın şu anda Ukrayna'da ihtiyaç duyduğu türler olur: Shahed 129 ve Mohajer-6 ve Shahed 136. Bunlar, İranlılar tarafından nispeten büyük sayılarda üretiliyor." denildi.

Öte yandan "Asıl sorun, İran'ın, savaş alanında önemli bir fark yaratacak kadar stoğunun bulunup bulunmadığı." tespitinde bulunuldu.

Haaretz: Vladimir Putin, drone savaşını kaybetti
Haaretz: Vladimir Putin, drone savaşını kaybetti