Fransa'nın güneyindeki orman yangınlarında, 6 bin hektar kül oldu

Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle Fransa, orman yangınları ile mücadele ediyor.

Geçtiğimiz ay ülke tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele edildiği Gironde bölgesinden yeniden alevler yükseldi.

Gironde Valiliği, orman yangını nedeniyle 500 itfaiyecinin seferber edildiğini, Hostens komünündeki şiddetli yangının komşu bölge Landes’e de sıçradığını, Saint-Magne ve Belin-Beliet’te 6 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

“Yangın, 16 evi yok etti”

İHA’nın haberine göre; valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yangın, Belin-Beliet kasabasının çeşitli bölgelerinde 16 evi yok etti, herhangi bir yaralanma söz konusu değil.”

Fransa'nın güneyindeki orman yangınlarında, 6 bin hektar kül oldu VİDEO

Temmuz yangınlarında, 20 bin hektardan fazla alan kül olmuştu

Yangında şu ana kadar 6 bin hektar alanın kül olduğu aktarılırken, Gironde’dedeki yeni yangının Landiras’ta temmuz ayında çıkan ve kontrol altına alınamadığı belirtilen yangından kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Gironde’de temmuz ayında iki farklı noktada çıkan orman yangınlarında 20 bin hektardan fazla alan kül olurken, yaklaşık 40 bin kişi evlerinden tahliye edilmişti.

Fransa'nın güneyindeki orman yangınlarında, 6 bin hektar kül oldu

2022’de yangından etkilenen toplam alan 50 bin hektardan fazla

Lozere’nin güneybatısında iki gün önce çıkan yangın, Aveyron’a yayıldı. Yangında en az 700 hektar alan kül olurken, 3 binden fazla kişi tahliye edildi.

Drum’da cuma akşamı çıkan orman yangını ise ilerlemeye devam ediyor. Alevler 220 hektarlık alanı küle çevirdi, 3 itfaiyeciyi yaraladı.

Pazartesi akşamı başlayan başka bir yangında ise Charente’nin güneyindeki 150 hektarlık ormanlık alan kül oldu. Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’ne (EFFIS) göre 2022 yılının başından bu yana Fransa’da 50 bin hektardan fazla alan, orman yangınlarından etkilendi.

Fransa'nın güneyindeki orman yangınlarında, 6 bin hektar kül oldu

10 futbol sahasından büyük alan, alevlere teslim

Öte yandan AA’nın haberine göre; sivil güvenlik sözcüsü Alexandre Jouassard, Gironde bölgesindeki Landiras'ta,alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu, yangın söndürme ekiplerinin karadan ve havadan alevlere müdahale ettiğini ifade etti.

“16 bölgede turuncu alarm”

Valilik, bölgede hava koşullarının elverişsiz olmasının yangınla mücadeleyi zorlaştırdığını bildirdi. Dün bölgede küçük çapta birçok yangının çıktığı ve bazılarında alevlerin halen kontrol altına alınamadığı ifade ediliyor.

Dördüncü sıcak hava dalgasının yaşandığı ülkenin güney ve batısında 16 bölgede turuncu alarm durumuna geçildi.

Gironde'de temmuz ayında Teste-de-Buch bölgesinde büyük bir yangın çıkmış, iki yangında toplam 20 bin 800 hektar ormanlık alan yanmış, 36 bin kişi tahliye edilmişti.

Fransa'nın güneyindeki orman yangınlarında, 6 bin hektar kül oldu

Fransa'nın güneyindeki orman yangınlarında, 6 bin hektar kül oldu