Fransa'da sağlık ruhsatı uygulaması uzatıldı
AA

Fransa'da koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni karar alındı.

Ağustosta yürürlüğe giren sağlık ruhsatı uygulaması, 31 Temmuz 2022'ye kadar uzatıldı.

MECLİS'TEN GEÇTİ

Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, sağlık ruhsatı uygulamasını söz konusu tarihe kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısı, 89'a karşı 118 oyla kabul edildi.

UYGULAMANIN KAPSAMI

Sağlık ruhsatı uygulaması, 50 kişiden fazla kapasiteli kapalı mekanlar, restoran, kafeterya, sinema salonları ve müzeler gibi yerlere giriş için koronavirüs aşılarının tamamlandığının belgelenmesini, son 72 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucunun gösterilmesini veya son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileşmiş olmayı kanıtlamayı gerektiriyor.

OHAL İÇİN UZATMA KARARI

Bununla birlikte sağlık alanında olağanüstü hal (OHAL) uygulaması da 31 Temmuz 2022'ye kadar uzatıldı.

Fransa'da sağlık ruhsatı uygulaması uzatıldı

HAPİS VE PARA CEZASI

Hükümet, salgının gidişatının iyi olması halinde sağlık ruhsatı uygulamasına son verebilecek. Yasa kapsamında sahte aşı belgesi üretenlere verilen hapis cezası 5 yıla ve para cezası 75 bin euroya yükseltildi.

Yasa ayrıca ortaokul ile lise müdürlerine öğrencilerinin koronavirüs aşısı ile diğer bilgilerine erişmesine izin veriyor.

Senato 29 Ekim'de, uygulamanın 31 Temmuz 2022'ye değil 28 Şubat 2022 kadar uzatılması yönünde tasarıda değişiklik yaparak Ulusal Meclis'e göndermişti. Meclis, dün tasarıyı, tarihi 31 Temmuz 2022 olarak değiştirerek oylamış ve kabul etmişti. Bunun üzerine Senato, tasarıyı oylamayı reddederek yeniden Meclis'e göndermişti.

Fransa'da sağlık ruhsatı uygulaması uzatıldı

SON TARİH 15 KASIM'DI

Fransa'da 9 Ağustos'ta yürürlüğe giren koronavirüs ile mücadele yasası, sağlık ruhsatı uygulamasının kullanımına 15 Kasım'a kadar izin veriyor. Meclis'te bugün oylanan yasa ile sağlık ruhsatı uygulaması 31 Temmuz 2022'ye kadar uzatılmış oldu.

Yasa kapsamında bakımevleri ve hastane çalışanları ile itfaiyecilere koronavirüs aşısı zorunluluğu getirilmişti.

Yasa ülke genelinde haftalarca cumartesi günleri yüz binlerce kişinin katıldığı gösterilerle protesto edilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)