Danimarka, Suriyelileri Ruanda'ya yollayacak
ensonhaber.com

Rusya'nın Ukraynaya girmesinin üzerinden 2 ay geçti.

2 aylık süreçte 5 milyona yakın Ukraynalı Avrupa ülkelerine kaçtı.

Suriye savaşı ve Afganistan'da yaşanan iktidar değişimi sonrasında artan yasa dışı göç, Ukrayna savaşının ardından Avrupa'daki en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Bu kapsamda çareler arayan Avrupa ülkelerinden İngiltere, çözümü ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri 10 bin kilometre uzaklıktaki Afrika ülkesi Ruanda'ya göndermekte buldu.

Danimarka da Ruanda ile temasa geçti

Büyük tepkiye neden olan bu adım, iki ülke arasında görüşmelere konu olurken Danimarka da aynı yolu izlemeye karar verdi.

Ukraynalı mültecilere yer açmak için Ruanda ile görüşmelere başlayan Danimarka'da açıklamayı, Göç Bakanı Mattias Tesfaye yaptı.

Reuters’a konuşan Tesfaye, “Ruanda ile transfer mekanizması ile ilgili görüşmeler devam ediyor fakat şu aşamada bir anlaşmaya varılmadı.” ifadelerini kullandı.

Danimarka, Suriyelileri Ruanda'ya yollayacak

Ukraynalıların oturum izni uzatılmıştı

Danimarka'da Başbakan Mette Frederiksen, Ukraynalı mültecilerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada “Mülteci olmak geçicidir, bu yüzden fırsatınız olduğunda geri dönmeli ve anavatanınızı inşa etmenize yardımcı olmalısınız. Bu bize diğer mültecilere yardım etme fırsatı veriyor." demişti.

Ayrıca Danimarka parlamentosu, iki yıllık oturma izni veren bir yasayı onaylayarak oturma izni süresini uzatmıştı.

Danimarka, Suriyelileri Ruanda'ya yollayacak

Kişisel eşyalara el koyma yasası

Öte yandan Danimarka'nın, Suriyelilere uyguladığı ülkeye girişte "kişisel eşyalarına el koyma" yasasını Ukraynalılara uygulamayacak olması da büyük tepki çekmişti.

Danimarka, Suriyelileri Ruanda'ya yollayacak