Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu, gündeminde sözde 'soykırım' iddiaları vardı.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da yayınladığı mesajda, 1915 olaylarına ilişkin sözde 'soykırım' ifadesini kullandı. Biden'ın ifadeleri, Ankara'da sert tepkiyle karşılandı.

ERDOĞAN'IN BIDEN'A TEPKİSİ GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Erdoğan, Biden'ın mesajına ilişkin, "Coğrafyamızda bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız ve hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır. Açıklamadaki ifadelere radikal Ermeni çevrelerin ve Türkiye karşıtı grupların baskısıyla yer verildiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı'na gösterdiği tepki, uluslararası basında geniş yankı uyandırdı.

"BIDEN'I YANLIŞTAN DÖNMEYE ÇAĞIRDI"

Reuters haber ajansı, "Erdoğan, Biden'ı Ermeni deklarasyonundaki 'yanlış adımdan' dönmeye çağırdı" başlığını kullandığı haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın olayları araştırmak için Türk ve Ermeni tarihçileri bir kez daha ortak komisyon kurmaya çağırdığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

"SOYKIRIM DİYORSANIZ AYNAYA BAKIN"

Amerika'nın Sesi internet sitesinin İngilizce servisinin haberinde, Erdoğan'ın "Amerika Birleşik Devletleri'nin, bu gerçekler ışığında attığı yanlış adımdan bir an önce dönmesini umut ediyoruz." dediği anımsatıldı.

Haberde, "Eğer 'soykırım' diyorsanız, şöyle kendinizi aynaya bakıp bir değerlendirmeniz lazım. Kızılderilileri zaten söylememe gerek yok, onlar her şeyiyle ortada. Bütün bu gerçekler ortadayken sizler kalkıp da Türk'e, Türk milletine 'soykırım' yaftasını yakıştıramazsınız." ifadelerine işaret edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

"ERDOĞAN DAHA ÖNCE UYARDI"

ABD merkezli Axios haber sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım'i ifadesini kullanan Joe Biden'ı eleştirdiğini okurlarına aktardı.

Erdoğan'ın daha önce bir 'soykırım' ilanının ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vereceği konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

Türkiye'nin Ermenistan ile "iyi komşuluk" bağları kurmaya çalıştığı şeklindeki Erdoğan'ın sözleri hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

"BIDEN'IN İFADELERİ ASILSIZ"

Biden'in açıklamasının ABD-Türkiye ilişkilerinde "derin bir yara" açtığını aktaran The Hill, Erdoğan'ın ABD Başkanı'nın ifadelerine ilişkin "asılsız, haksız ve gerçek dışı" nitelendirmesinde bulunduğunu bildirdi.

Haberde, Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin skandal ifadeleri de anımsatıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

"ANLAYIŞ BİRLİĞİNE VARMAYI UMUYORUZ"

"ABD-Türkiye ilişkileri Ermeni soykırımı konusunda yeni düşüşte" başlığını kullanan Financial Times, Erdoğan'ın Biden'ı yanlıştan dönmeye çağırdığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu durum, ortaya çıkan tablonun iki ülke ilişkileri üzerindeki yıkıcı etkilerini ortadan kaldırmıyor." ifadesine haberde yer verildi.

ABD Başkanı ile haziranda düzenlenecek NATO Zirvesi'nde bir araya geleceklerini ifade eden Erdoğan'ın, bu konuları yüz yüze değerlendirerek, yeni bir dönemin kapılarını arayacaklarına inandığını söylediğine dikkat çekildi.

Erdoğan'ın konuşmasındaki "Muhatabımızla iki ülke ilişkilerini zehirleyen konuları bir kenara bırakarak, artık bundan sonrasına bakmamızı sağlayacak bir anlayış birliğine varmayı umuyoruz. Aksi takdirde, ilişkilerimizin 24 Nisan açıklamasıyla düştüğü yeni seviyenin gerektirdiği pratikleri hayata geçirmeye başlamaktan başka çaremiz kalmayacaktır." bölümü paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

"TÜRKİYE'DEN ABD'YE YENİ DÖNEM ÇAĞRISI"

Fransa merkezli France 24, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerde tüm farklılıklara rağmen "yeni bir dönem çağrısı" yaptığını yazdı.

Tartışma konusu olan meselelerin NATO Zirvesi kapsamında gerçekleştirilecek Recep Tayyip Erdoğan ile Joe Biden arasındaki görüşmede ele alınacağı bildirildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

"KIZILDERİLİLER, VİETNAM'I TARTIŞMAYA AÇILABİLİR"

İsrail merkezli Haaretz ve Suudi Arabistan merkezli Arab News, Erdoğan'ın "ABD başkanı asılsız ve haksız yorumlarda bulundu" açıklamasını paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu sözleri hatırlatıldı:

"Şayet Ermenilerin kayıtları 'soykırım' olarak nitelendirilecekse, verdiğimiz bu örnekler başta olmak üzere aynı dönemde yaşanan tüm olaylar da aynı paranteze alınmalıdır. Hatta öncesine ve sonrasına gidecek olursak Amerika ve Avrupa tarihinde soykırım diye nitelendirilebilecek nice hadiseye rastlayabiliriz.

Kızılderililer'den siyahilere, Almanya'nın Dresden kentinde yapılanlardan Japon şehirlerine atılan atom bombalarına, özellikle Vietnam'dan Irak'a kadar pek çok başlıkta bu konular tartışmaya açılabilir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Joe Biden'a 'soykırım' yanıtı dünya basında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Biden'a yanıt ViDEO