Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun ilk durağı olan Angola'ya gitti.

Erdoğan, başkent Luanda'da mevkidaşı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından resmi törenle karşılandı.

Daha sonra görüşme gerçekleştiren Erdoğan ve Lourenço, ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN ANGOLA'DA

Erdoğan, Lourenço ile görüşmede savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkileri masaya yatırdıklarını kaydetti.

Ticaret hacminde 500 milyon dolar hedefini vurgulayan Erdoğan, "Vize meselesinde atacağımız kolaylaştırıcı adımlar, insan ve ürün taşımacılığını hızlandıracaktır. Bu konuda değerli dostum, 'Vize serbestisi konusunda, süratle bu adımı atmamızda endişe yoktur' dedi." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları ifade etti:

SAVUNMA SANAYİİ, TERÖRLE MÜCADELE...

"Özellikle savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkimizi ayrıntılı şekilde ele aldık. Bu konularda tutucu değiliz. Her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledik. Afrika ile ilişkilerimizi, Afrika'nın sorunlarına Afrika tarafından çözümler bulunması gibi her alanda bütüncül şekilde ele alıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu VİDEO

HEDEF 500 MİLYON DOLAR

2020 yılı 177,5 milyon dolar olan ticaret hacmimiz bu yılın sekiz ayı itibarıyla yaklaşık 132 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye ziyaretinizde belirtiğimiz 500 milyon dolar hedefine ulaşmak için müşterek gayret sarf etmeliyiz.

Ankara’da kabul ettiğiniz özel sektör temsilcilerimizden bazılarının Angolalı muhataplarıyla ortaklık sözleşmelerini imzalamaları, karşılıklı yatırımların artmasına vesile olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

ENERJİ İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz." mesajı verirken, enerji konusunda Türkiye-Angola arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inandığını ifade etti.

ANGOLA'NIN İHA VE SİHA TALEPLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'nın daha önce Türkiye'den İHA ve SİHA talepleri olduğunu, bugün de zırhlı taşıyıcılarla ilgili bazı görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Erdoğan, "Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır. Libya'da, Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala devam ediyor. Bunları aşmak için daha adil bir dünyayı hep beraber inşa etmemiz gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

"TÜRKİYE-ANGOLA DOSTLUĞUNUN YENİ BİR NİŞANESİ"

Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço ile başkanlık ettiği heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada ise Erdoğan, "Değerli dostumun daveti üzere gerçekleştirdiğim, Cumhurbaşkanı düzeyindeki bu ilk ziyaret, Türkiye-Angola dostluğunun yeni bir nişanesidir." ifadesini kullandı.

Angola Devlet Başkanı Lourenço ile yaptıkları ikili görüşmede özelikle savunma sanayi ve terörle mücadele alanında ilişkileri ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını belirten Erdoğan, son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin kazandığı ivmenin sevindirici olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

İSTANBUL, TÜRKİYE-AFRİKA İŞ FORUMU'NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Üçüncü Türkiye-Afrika İş Forumu'nu 21-22 Ekim’de İstanbul’da düzenleyeceklerini belirten Erdoğan, foruma Angola'yı temsilen Sanayi ve Ticaret Bakanı'nın katılacağını aktardı.

Erdoğan, 17-18 Aralık 2021 tarihlerinde ise yine İstanbul'da Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin icra edileceğini dile getirerek, Angola Devlet Başkanı Lourenço'yu da zirvede görmeyi özellikle arzu ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

DOSTLUK VE İŞ BİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lourenço'nun gelecek yıl 11-13 Mart tarihlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'na da katılımından ayrıca memnuniyet duyacağını kaydetti.

"Afrika kıtasıyla ilişkilerimizde Angola’nın en önemli ortaklarımızdan biri olması bizleri bilhassa memnun ediyor." diyen Erdoğan, ikili görüşmede her alanda dostluk ve iş birliğinin daha da gelişmesi yönündeki iradeyi teyit ettiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

ANGOLA'YA DOĞRUDAN UÇUŞLAR BAŞLADI

"Altyapı projelerine yönelik fon ve kredi sağlanması noktasında Maliye Bakanlarımızın temasta oldukları da malumunuzdur." diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Ulaştırmadan tarıma, yenilenebilir enerji, sağlık, tekstil, elektrik ve konut projelerine kadar geniş bir alanda önemli firmalarımızın somut çalışmaları, ikili ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki kararlılığımızın neticesidir. Hepsinden öte özellikle Türk Hava Yolları, 13 Ekim itibarıyla Angola’ya doğrudan uçuşlara başladı. Bunun ticari ve beşeri ilişkilerimizde çarpan etkisi yapacağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

SAĞLIK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Eğitim alanında 44 ülkede faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfı eliyle iş birliğini daha da geliştirmeye hazır olduklarını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Koronavirüs salgını sağlık alanında küresel dayanışmaya ne kadar ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdi. Sağlık alanında iş birliği anlaşması, tecrübe paylaşımımızı ve dayanışmamızı geliştirecek, kurumsallaştıracaktır. En kısa zamanda imzalanmasında fayda görüyorum.

Türk özel sektörü, hastane inşası ve yönetiminden ilaç satışı ve üretimine kadar geniş bir yelpazede iş birliğine hazırdır. Üç ay gibi kısa bir sürede karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz bu tarihi ziyaretlerin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Özellikle şu anda heyet üyelerimiz arasında bulunan bakanlarımızın karşılıklı olarak ziyaretleri devam ettirmeleri, hele hele Türk Hava Yolları'nın artık uçuşları başlatmasıyla daha da kolaylaşacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

İSTANBUL-LUANDA ARASI 7,5 SAAT

Şu anda İstanbul-Luanda arası 7,5 saat. Dolayısıyla bu, işin ne kadar kolaylaştığını da ortaya koyuyor. Sayın Cumhurbaşkanının şahsında tüm Angola makamlarına teşekkür ediyorum. Bu heyetler arası toplantımızın da ülkelerimiz arasında yeni bir sürecin başlamasına vesile olmasını diliyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'da açıklamalarda bulundu