Çin'in koronavirüs belgeleri ortaya çıktı
AA

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün çıkış noktası olan Çin'de, virüsün nasıl yönetildiği ile ilgili belgeler ortaya çıktı.

İÇERİDEKİ DURUMDAN ÇOK DAHA İYİMSER VERİLER PAYLAŞILDI

CNN'nin ele geçirdiği Hubei eyaleti Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden sızan 117 sayfalık gizli belgelere göre; Çinli yetkililerin koronavirüs salgını hakkında dünyaya, içerideki durumdan çok daha iyimser veriler paylaştığı belirtildi.

Çin'in koronavirüs belgeleri ortaya çıktı

6 BAĞIMSIZ UZMAN TARAFINDAN İNCELENİP TEYİT EDİLDİ

CNN, kendilerine belgeleri ulaştıran kişinin Çin sağlık sistemi içinde çalışan biri olduğunu belirterek, belgelerin 6 ayrı bağımsız uzman tarafından incelendiğini ve özgünlüğünün teyit edildiğini açıkladı.

Söz konusu belgelerin koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana Çin'in içinden sızan en önemli belgeler olduğu kaydedilerek, salgının başlangıcında yerel makamların içeride ne zaman ve neyi bildiklerine dair önemli bilgiler taşıdığına işaret edildi.

Çin'in koronavirüs belgeleri ortaya çıktı

KATI BÜROKRATİK YÖNETİM ERKEN UYARI SİSTEMİNİ ENGELLEDİ

CNN’nin haberinde, belgelerin Çin’deki sağlık sistemindeki yetersizlikleri ortaya koyduğuna işaret edilerek, ülkedeki salgının ilk dönemlerinde koronavirüs vakalarının tespit ve teyidinin 23 gün gibi uzun bir süre aldığı ve virüs testlerinde yaşanan başarısızlık sonucu çoğunun negatif geldiği vurgulandı.

Belgelerde iç denetimlerde salgının yayıldığı bölgede sağlık sektöründe yaşanan fonlama ve eleman yetersizliğinin de altının çizildiği kaydedilen haberde, Çin'deki mevcut katı bürokratik yönetim modelinin salgın konusunda erken uyarı sistemini engellediği değerlendirilmesi yapıldı.

Haberde belgelerin, Çin sağlık sisteminin yukarıdan aşağı bürokratik sınırlamalardan dolayı salgının ilk acil aşamalarını doğru yönetemediğini, bu süreçte atılan yanlış adımları ve kurumsal başarısızlık modelini gösterdiği belirtildi.

Çin'in koronavirüs belgeleri ortaya çıktı

VUHAN'A KOMŞU ŞEHİRLERDE DAHA FAZLA GRİP VAKALARI GÖRÜLDÜ

Haberde, Çinli yetkililerin Hubei eyaletindeki Vuhan şehrini koronavirüs salgınının merkezi olarak göstermesine rağmen, aralık başında eyalette Vuhan'a komşu diğer şehirler Yichang ve Xianning’ta daha önce hiç açıklanmayan, önceki yıla kıyasla 20 kat daha büyük bir grip salgını meydana geldiğine dikkat çekildi.

Söz konusu belgelere göre koronavirüs salgının merkezi Vuhan’da 2 Aralık 2019 itibarıyla 2 bin 32 grip salgını tespit edilirken, 320 km batısındaki Yichang’da 6 bin 135, Xianning’de de 2 bin 148 vakanın kayıtlara geçtiğinin altı çizildi.

Çin'in koronavirüs belgeleri ortaya çıktı

BİLGİLER ARASINDA TUTARSIZLIK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Sızan belgelerin, Çin hükümetinin koronavirüs salgını ile ilgili bulguları gizlemeye yönelik kasıtlı bir girişimi olduğuna dair hiçbir kanıt taşımadığı değerlendirilirken, öte yandan yetkililerin salgının ilk patlak verdiği dönemde erişebildikleri bilgilerle halka açıkladıkları bilgiler arasında çok sayıda tutarsızlığı ortaya koyduğu vurgulandı.

Belgelerde ayrıca, zaman zaman tartışmalara neden olan virüsün laboratuvardan sızdığı yönündeki iddialar üzerine Çinli yetkililer tarafından herhangi bir bilginin dile getirilmediği veya kayıtlara geçirilmediği ifade edildi.

Çin'in koronavirüs belgeleri ortaya çıktı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)