Çin'den ABD'ye yaptırım hamlesi geldi
AA

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı kızışıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin şirketlerinin ABD tarım ürünlerini artık satın almadığını açıkladı.

Pekin’in, ABD tarım ürünlerine gümrük vergisi uygulama seçeneğini de değerlendirdiğini belirtildi. Ticaret savaşı ABD borsasını da vurdu.

ABD TARIMDAKİ EN ÖNEMLİ PAZARINI KAYBEDİYOR

Çin’den gelen son adım Washington ve Pekin arasında kızışan ticaret savaşının en son aşaması. Çin, ABD’nin en değerli ihracat tarım ürünü olan soya fasulyesini dünyada en çok ithal eden ülke konumunda.

Çin geçen hafta Trump’ın gümrük vergisi hamlesine yanıtı, pazartesi günü verdi.
Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesine konulan yazılı açıklamada, “İlgili Çin şirketleri, ABD tarım ürünlerinin alımını askıya aldı.” denildi.

Açıklamada Çin’in, Amerika’nın verdiği sözleri tutmasını ve ikili iş birliği için de gerekli koşulları oluşturmasını umduğu belirtildi.

ABD BORSASI ÇAKILDI

ABD ve Çin arasında ticaret savaşında karşılıklı adımlarla gerilimin tırmanması hem ABD borsasını hem de Çin’in para birimi Yuan’ın performansını olumsuz etkiledi.

ABD borsasında yüzde 3’e varan kayıplar yaşandı. Dow Jones Endeksi yüzde 3,26 oranında düşüş yaşadı.

Çin'den ABD'ye yaptırım hamlesi geldi

Wall Street’in ekonomik veriler açısından en önemli üç endeksinde Çin ile yaşanan ticaret savaşında yaşanan kayıp, 2019 yılında tek bir gün içinde en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Çin piyasalarının etkisi açık olan teknoloji şirketlerinin hisselerinden düşüş yaşandı. Apple’ın hisseleri, yüzde 5,3 oranında kayıp gördü. Analistler önerilen yeni gümrük vergilerinin Iphone’a olan talepleri azaltabileceği uyarısında bulunuyor.

ÇİN PARASI SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Çin’in para birimi yuan da son 10 yıl içindeki en düşük seviyeyi gördü. Yuan'ın zayıf, doların güçlü olması, Çinli müşteriler için ürünlerin fiyatını artırdığı için Çin’de önemli düzeyde iş yapan şirketler açısından sorun yaratıyor.

Çok sayıda yatırımcı, Çin’in yuan’ın dolar karşısında değer kaybetmesine müsaade etmesini, Trump’ın Çin’den ithal edilen 300 milyar dolarlık ürüne ilave gümrük vergisi getirme kararına doğrudan bir cevap olarak görüyor.

Çin'den ABD'ye yaptırım hamlesi geldi

TRUMP'TAN ÇİN'E MANİPÜLECİ YAKIŞTIRMASI

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’i bir kez daha para birimini manipüle etmekle suçladı, bunun üzerinden ABD Merkez Bankası’na yüklendi. ”Çin, para biriminin fiyatını en düşük seviyeye indirdi.

Buna para birimi manipülasyonu deniyor. Duyuyor musun Merkez Bankası? Bu Çin’i zaman içerisinde büyük ölçüde zayıflatacak büyük bir ihlal.” diye yazdı.

Trump, Twitter mesajlarına “Çin her zaman para birimindeki manipülasyonu bizim işlerimizi, fabrikalarımızı çalmak, istihdamımıza zarar vermek ve çiftçilerimizin fiyatlarına zarar vermek için kullandı. Artık kullanamayacak!” şeklinde sürdürdü.

Trump “Çin adil olmayan ticaret uygulamaları ve para biriminde manipülasyon yaparak ABD’den yüz milyarlarca dolar almaya devam etmeye niyetli. Çok tek taraflı, bu yıllar önce durdurulmalıydı.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)