BioNTech ve Pfizer'in geliştirdiği koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu
DHA

Koronavirüs aşısını geliştiren Profesör Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BioNTech ve ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in, gelen olumlu verilerin ardından bu ay içinde ABD'ye koronavirüs aşısı için onay başvuru yapacakları belirtildi.

Şirketlerin ortak açıklamada, koronavirüse karşı "BNT162b1" adlı aşı adayının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu bildirilmişti.

DOZ FİYATI 19.5 DOLAR

Pfizer, ABD hükümeti ile Temmuz ayında 1.95 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

İki doz halinde uygulanan söz konusu aşının ABD’deki fiyatlandırılmasının doz başına 19.5 dolar (yaklaşık 160 Türk Lirası) olacağı kaydedildi.

Ücretlerin "tipik piyasa fiyatlarının" altında olduğu ve ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösterebileceği ifade edildi.

BioNTech ve Pfizer'in geliştirdiği koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

ÜCRETLENDİRME, FİNANSAL RİSKLERİ YANSITACAK

Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Strateji Başkanı Ryan Richardson, "Aşının fiyat etiketi, özel sektör yatırımcılarının maruz kaldığı finansal riskleri yansıtacak." dedi.

Financial Times'ın çevrimiçi etkinliğinde konuşan Richardson, "Dengeli bir yaklaşım izlemeye çalıştık. İçinde bulunduğumuz durumu yansıtacak şekilde aşımızı tipik piyasa oranlarının çok altında fiyatlandırmayı planlıyoruz." dedi.

Söz konusu yetkili, aşıya dünya çapında geniş tabanlı erişimin sağlanmasını istediklerini söyledi.

ALMANYA 2021'İ BEKLİYOR

Almanya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aşının 2021’in ilk çeyreğinden önce alınmayacağı ifade edildi.

Açıklamada, "Olumlu bir risk-fayda oranının teyit edilebileceği varsayılırsa, ilk onayların en erken 2021’in ilk çeyreğinde gelmesi bekleniyor." denildi.

BioNTech ve Pfizer'in geliştirdiği koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)