Azerbaycan Cumurbaşkanı İlham Aliyev: Ateşkes, Ermenistan'ın çekilmesi ile olur
ensonhaber.com

Azerbaycan ve işgalci Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ gerilimi sürerken, bölge ile ilgili atılan adımlar da yakından takip ediliyor.

Azerbaycan'ın kendisine ait toprakları Ermenistan işgalinden kurtarması gururla karşılanırken, bazı taraflardan gelen olumsuz yaklaşımlar da mevcut.

CNN Türk muhabiri Enver Kaptanoğlu'nun sorularını yanıtlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan yönetimine sert bir çağrıda bulundu.

"NE KADAR ÇABUK ÇIKARSANIZ, O KADAR İYİ"

Ermenistan'ı uyaran Aliyev, "Ermenistan yönetimine bir sözüm var. Ne kadar çabuk Azerbaycan topraklarından çıkarsanız sizin için o kadar iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Ne kadar çabuk çıkarsanız, sizin için o kadar iyi VİDEO

"ATEŞKES, ERMENİSTAN'IN ÇEKİLMESİ İLE OLUR"

Kaptanoğlu'nun kendisine yönelttiği 'ateşkes' sorusuna ilişkin açıklama yapan Aliyev, ateşkesin şu anda mümkün olmadığını belirterek, "Ateşkes, Ermenistan'ın çekilmesi ile olur" dedi.

Aliyev: Ateşkes Ermenistan'ın çekilmesiyle olur ViDEO

Azerbaycan Cumurbaşkanı İlham Aliyev: Ateşkes, Ermenistan'ın çekilmesi ile olur

İLHAM ALİYEV'İN AÇIKLAMALARI

Ermenistan'ın sivillere düzenlediği saldırıların Azerbaycan'ı durduramayacağını belirten İlham Aliyev, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Ermenistan ordusunun acizliği ve Ermenistan'ın siyasi yöneticilerinin cinayeti. Sivillere saldırmak, ateş açmak, balistik roketlerle sivil şehirlere saldırmak cinayet sayılır.

Savaş meydanında Ermenistan görür ki, bizim önümüzde duramıyor, savaşı kaybediyor. Sivillere saldırıları bizi durduramaz.

"AZERBAYCAN HİÇBİR ZAMAN SİVİLLERE SALDIRMADI"

Sorunumuz Ermeni halkıyla değil yönetimiyle. Bizim davamız Ermeni halkıyla değil. Bizim davamız hak davasıdır. Azerbaycan hiçbir zaman sivil insanlara saldırmamıştır. Azerbaycan'da binlerce Ermeni yaşamaktadır, onlar bizim vatandaşımızdır. Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermeniler de bizim vatandaşlarımızdır.

"İŞGALCİLER İLE TOPRAK SAHİPLERİNİ BİR TUTUYORLAR"

Ermenistan savaş suçu işliyor. Savaş suçu işlendiğine yönelik kanıtları topluyoruz. Maalesef bundan önceki dönemde Azerbaycan ve halkımıza karşı bu savaş suçuna toplum sessiz kalmıştır. Hocalı katliamı dünyanın gözü önünde yapılmış bir katliamdır. Uluslararası toplum harekete geçmedi. İşgalcilerle toprak sahibini eş tutuyorlar.

Bizim şehrimizi balistik roketlerle ateşe tutması cinayettir.

"ERMENİSTAN'A YAPTIRIM UYGULANMALI"

Bu çağrılar sadece ateşkes çağrıları olmamalıdır. Ermenistan'a yaptırımlar uygulanmalı. Yaptırımlar uygulansaydı bu sorunlar yaşanmazdı.

Sözde değil emelde... Ama maalesef bu olmadı. Bu süreç yaklaşık 30 yıl hiçbir şekilde sonuç vermedi. Artık manasını yitirmiştir. Son dönemde Ermenistan agresif hareketlerle ve sözlerle darbe vurdu.

İHA VE SİHALARA ÖVGÜ

İHA ve SİHA'lar çok büyük fark yarattı. Dünyada birkaç ülke bu duruma maliktir. Türkiye de bunlardan biridir. Bu imkanların bizde olması bizim işimizi kolaylaştırmaktadır. İnsanlarımızın ve askerlerimizin hayatını kurtarmaktadır. Bunlar olmasaydı hemen o vurulan tanklar, toplar bizim için can kaybına yol açabilirdi. Hem bize avantaj sağlıyor hem de can kaybını önlüyor. Mükemmel teknolojilerdir.

"AZERBAYCAN'A KARA PROPAGANDA UYGULANMAKTADIR"

Biz her zaman Minsk grubunu bir grup gibi kabul ederdik. Eş başkanlık eden ülkeler tarafsız kalmalıdır. Ermeni lobisi bu ülkelerde güçlüdür. Hükümetlerine de tesir etmektedir. Bu ülkelerdeki Ermeniler teşkilatlanmış ve Azerbaycan'a kara propaganda uygulamaktadır.

Taraf tutma halleri başladı. Buna göre biz sözümüzü söyledik. Hiçbir taraf tutulmamalıdır. Bu sorun için adımları atsınlar ve bu sorun çözülsün sonra da ateşkes ilan edilsin, uzun süreli barış olsun.

Derdimiz toprak bütünlüğümüzü sağlamaktır.

Azerbaycan Cumurbaşkanı İlham Aliyev: Ateşkes, Ermenistan'ın çekilmesi ile olur

KARA PROPAGANDANIN SEBEPLERİNİ AÇIKLADI

Bize karşı kara propagandanın birkaç sebebi var. Azerbaycan dünya çapında bağımsız siyaset yapmaktadır. Başka ülkelerin elinde alet olmadık, olmayacağız. Azerbaycan'ın gelişmelerine bakarsak, Azerbaycan hak yolundadır. Azerbaycan bugün dünya çapında itibarlı bir ülke olarak tanınmaktadır.

"BASKININ NEDENİ, BAĞIMSIZ SİYASET YAPMAMIZ"

Bazı ülkeler Azerbaycan'a yukardan bakmaktadırlar. Ama buna izin vermedik. Bize olan baskıların nedenlerinden biri de bağımsız siyaset yapmamızdır. Kimsenin sözüyle durmuyoruz ve baş eğmiyoruz. Bu sorunlar başladığında hemen bize karşı kara propaganda başlatıp harekete geçtiler. Bize çamur atmaya çalıştılar.

TÜRK MEDYA KURUMLARINA TEŞEKKÜR

Uluslararası medya kurumları daha çok Ermenistan tarafını tutmakta ve yalan malumatlar yayıyorlar. Kardeş Türkiye'nin medya mensuplarına teşekkür ediyorum. Bugünlerde tüm dünyaya savaşla ilgili gerçekleri aktarıyor. Bombalanmış şehirler, düşen füzeler... Türk medya kurumları tarafından verilen malumatlar daha adaletlidir.

"ERMENİ TERÖRÜ DÜNYADA MEŞHURDUR"

Ermenistan durdurulmalıdır. Ermenistan terörist ülkedir. 1. Karabağ savaşı döneminde bize karşı onlarca terör saldırıları düzenlenmiştir. Ermeni terörü dünyada meşhurdur. Dünya tarafından kabul edilmelidir.

Muhtelif ülkelerden terörist getirdiler.

RUSYA'NIN TUTUMU

3 eş başkan arasında Rusya tek ülkedir ki bizimle komşudur. Rusya ile bizim tarihi münasebetlerimiz var. Şimdiki dönemde Rusya'nın Ermenistan ve Azerbaycan'la ilişkileri geliştirilmiştir. Bir sorun yok.

İRAN'IN TUTUMU

İran Azerbaycan'ın hak işini destekledi. 1-2 gün önce İran'ın resmi yöneticileri açıklamalar yaptı, 'İnşallah son bulmalı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı ve mülteciler öz topraklarına gitmelidir' denildi. Bu da adaletli bir açıklamadır.

ABD'NİN TUTUMU

ABD de Minsk grubunun eş başkanıdır. Trump ile bir temasım olmadı. Üst düzey yetkilileri fikirlerini bildirdi. Tabi ki Amerika süper devlet gibi bu konuyla ilgili düşüncelerini dile getiriyor.

Ermenistan enerji altyapımızı hedef almaya ve kontrol altında tutmaya çalışıyor.

"ÜLKEMİZDEKİ ERMENİLER BİZİM VATANDAŞIMIZDIR"

Azerbaycan'da birçok millet bir arada aile gibi yaşamaktadır. BM devletleri ve diğer uluslararası teşkilatlar bunu teyit ederler. Ülkemizde binlerce Ermeni yaşamaktadır, onlar bizim vatandaşımızdır.

Bu savaş çıktıktan sonra Dağlık Karabağ'daki Ermeniler de bizimle birlikte yaşayacaklar. Azerbaycan çok milletli bir devlettir. Bu bizim avantajımızdır. Ermenistan ise dünya çapında nadir ülkelerdendir. Yüzde 99 Ermeniler yaşamaktadır. Ermenistan mono devlettir, ırkçı devlettir. Hiçbir ülke vatandaşı orada yaşamamaktadır. Ya kendileri çıkmıştır, ya onlar çıkarmıştır.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Türkiye bizim kardeş ülkemizdir. Türkiye bayrağı bizim için Azerbaycan bayrağı kadar azizdir. Tabi ki bu çatışma zamanında Türkiye'nin net tavrı, Sayın Cumhurbaşkanı, benim kardeşim, Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, Azerbaycan'a gösterilen destek, Türkiye'den gelen destekler, 'Azerbaycan yalnız değil' sözleri, Türkiye ile olan muhabbeti daha da arttırdı.
Türkiye kadar Azerbaycan'ı destekleyen ikinci ülke yoktur. Bizim büyük servetimizdir.

"İŞGAL EDİLEN TOPRAKLARDAN ÇIKMALARI GEREKİYOR"

Paşinyan'ın ilk mesajları olumluydu ama işgalcilik yaptı, İşgal edilen topraklardan çıkmaları gerekiyor.