Avusturya'da hayat pahalılığı gösterilerle protesto edildi

Avusturya da Avrupa'da hayat pahalılığına tepki gösteren ülkelerden birisi. Ülkede enflasyon, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle tırmanışını sürdürürken yüzde 10'la 1975'den buyana en yüksek seviyeye ulaştı.

Protestonun nedeni: Hayat pahalılığı ve maaşların yetersizliği

Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) tarafından düzenlenen gösterilerde ülkenin başkenti Viyana başta olmak üzere, ülke genelinde birçok şehirde düzenlenen gösterilerde hayat pahalılığı ve maaşların yetersizliği protesto edildi.

"Fiyatlar aşağı, maaşlar yukarı"

Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) tarafından düzenlenen gösterilerde, "Fiyat artışları durdurulsun", "Fiyatlar aşağı, maaşlar yukarı" yazılı pankartlar açıldı.

40 ayrı yerde gösteri düzenlendi

Başkentin yanı sıra ülke genelinde yaklaşık 40 yerde, toplam 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen gösterilerde, asgari ücret başta olmak üzere çalışanların maaşlarının artırılması ve hayat pahalılığının önüne geçilmesi istendi.

Asgari ücretin 2 bin euroya çıkarılmasını talep edildi

Avusturya Sendikalar Birliği, halihazırda brüt 1600 euro olan asgari ücretin brüt 2 bin euroya çıkarılmasını talep ediyor.

Avusturya

Asgari ücrette anlaşma sağlanamadı

Gösteride konuşan ÖGB Başkanı Wolfgang Katzian, geçen hafta başlayan asgari ücret görüşmelerinde her geçen gün artan enflasyon nedeniyle anlaşma sağlanmadığını belirterek hükümetin elektrik fiyatlarına yönelik yaptığı indirim düzenlemesinin bir benzerinin, doğalgaz ücretleri için de yapılması gerektiğini savundu.

Avusturya

"Yüksek gelir vergilendirilsin"

İşçi Odası Başkanı Renate Anderl da büyük şirketlerin bu süreçte ciddi kazanç elde ettiğine işaret ederek iktidarın bu durum karşısında harekete geçmesi gerektiğini söyledi ve yüksek gelirlerin vergilendirilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanından gösterilere destek

Bu arada 9 Eylül'de yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde ikinci kez aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülke genelinde düzenlenen gösterileri desteklediğini açıkladı.