Almanya'dan, İsveç ve Finlandiya'ya NATO desteği

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılım başvurusunu aynı gün yapmayı planlıyor.

İki ülkenin kararı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından geldi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, söz konusu ülkelerin NATO'ya katılım sürecini destekleyeceklerini söyledi.

Finlandiya ve İsveç açıklaması

Rusya'nın diğer ülkelere saldırmayacağının varsayılamayacağını savunan Scholz, NATO'ya katılmaya karar vermeleri halinde Finlandiya ve İsveç'e destek vereceklerini kaydetti.

"NATO'ya katılmaya karar verirlerse..."

Reuters'ın haberine göre; Scholz, "Bu iki ülke NATO ittifakına katılmaya karar verirlerse desteğimizi hesaba katabilirler." dedi.

Alman başbakanın açıklaması, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Brandenburg eyaletindeki Meseberg Sarayı’nda düzenlenen ortak basın toplantısında geldi.

Marin: NATO'nun açık kapı politikası önemli

Başbakanı Marin ise İsveç ve Finlandiya’nın kendi güvenliğine ilişkin önemli karar almanın eşiğinde olduğunu söyledi.

NATO’nun sürekli açık kapı politikasını vurguladığını ifade eden Marin, "Rusya'nın hiçbir yetkisi olmadan kararlarını başkalarına dayatmak istediği bir dönemde NATO'nun açık kapı politikası her zamankinden daha önemlidir." şeklinde konuştu.

Almanya'dan, İsveç ve Finlandiya'ya NATO desteği

Andersson: Her şey masada

Marin, Finlandiya’nın henüz NATO’ya üye olma başvurusu yapıp yapmayacağına ilişkin bir karar vermediğini belirterek, bu konuda parlamentoda istişarelerin devam ettiğini söyledi.

İsveç Başbakanı Andersson, İsveç’te de parlamentodaki partilerin güvenlik politikasına ilişkin durumu değerlendirdiklerini dile getirerek, gelecekte olası ortaklıklara katılmaya ilişkin her şeyin masada olduğunu vurguladı.

AA'nın haberine göre; Andersson, İsveç'in savunma harcamalarını arttıracağını kaydetti.