Almanya’da tır ve kamyon şoförü eksikliği artıyor
AA & Ensonhaber

İngiltere’de, Avrupa Birliği’nde (AB) çıkma kararının onaylanmasının ardından nakliye sektöründe hizmet veren AB vatandaşları kendi ülkelerine döndü.

Koronavirüs sürecinde tır ehliyeti alacakların eğitimleri gecikti, yurt dışından gelen şoförlere ise vize işleri zorlaştırıldı.

Nakliye sürücülerinin azalması ve koronavirüs salgının da etkisi ile akaryakıt başta olmak üzere birçok alandaki tedarik zincirlerinde sorun yaşanmaya başladı.

Benzin istasyonlarında araç kuyrukları oluştu. Vatandaşlar, akaryakıtsız kalma endişesi ile stokçuluk faaliyetlerine yönelirken, market rafları da haftalarca boş kaldı.

ASKER AKARYAKIT SEVKİYATINA BAŞLADI

Ülke yetkilileri, vatandaşlara ihtiyaçları dışında benzin almamaları konusunda uyarılarda bulunmaya, kurallar getirmeye başladı.

Akaryakıt sorunu, teyakkuzdaki askeri tankerlerin sürücüleriyle çözülmeye çalışıldı.

Almanya’da tır ve kamyon şoförü eksikliği artıyor

BAZILARI KENDİLERİ ŞOFÖRLÜK YAPTI BAZILARI DA EMEKLİLERİ DEVREYE SOKTU

Tır ve kamyon şoförü eksikliği, Almanya’da da endişeye neden oldu. Henüz İngiltere kadar tır ve kamyon şoföründeki durum tehlikeli olmasa da ülkede şoför bulmanın giderek zorlaştığı görüldü.

Almanya'da tüm taşımacılık sektörü, büyük ölçüde bunun sorumluluğunu üstlenen KOBİ şirketleri tarafından şekillendiriliyor.

Bazı lojistik şirketleri, artık sürücü bulamadıkları için siparişleri iade etmek zorunda kaldı.

Bazı girişimcilerin kendileri şoförlük yaparken, bazıları da emeklileri devreye soktu.

Almanya’da tır ve kamyon şoförü eksikliği artıyor

TIR EHLİYETİ ALMAK 10 BİN EURONUN ÜZERİNDE

Hızlı bir şekilde tır ehliyeti almak, Almanya’da 10 bin euronun üzerine çıkmakta. Geçmişte birçok genç, Almanya Silahlı Kuvvetleri'nde (Bundeswehr) zorunlu askerlik hizmetinin bir parçası olarak ücretsiz kamyon ehliyeti alırken, zorunlu temel askerlik kaldırıldığı için bu eğitim imkanı da artık bulunmuyor.

ORTALAMA ÜCRET 2 BİN 600 EURO

Almanya'daki bir nakliye aracı şoförü ortalama 2 bin 400 ile 2 bin 600 euro brüt ücret kazanırken, masrafları ayrıca ödeniyor.

Baltık ve Doğu Avrupa’dan gelen sürücülerin ise daha az kazandığı biliniyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) projeksiyonunda, ülkede toplam emeklilerin sayısının 2035 yılına kadar yüzde 22 artarak 20 milyona yükseleceği öngörülüyor.

Almanya’da tır ve kamyon şoförü eksikliği artıyor

DEMOGRAFİK DEĞİŞİM EKONOMİK BÜYÜMEYİ YAVAŞLATTI

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Almanya’da demografik değişimin ekonomik büyümeyi yavaşlattığını değerlendirdi. Yaşlanan nüfusunun ülke gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) büyüme hızını 2026’da yüzde 0,9 altına düşüreceği yönünde hesaplar yapıldığı belirtildi.

ŞOFÖR EKSİKLİĞİ 60 BİN 80 BİN ARASINDA

Federal Yük Taşımacılığı, Lojistik ve Bertaraf Birliği'nin (BGL) Yönetim Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Dirk Engelhardt, Almanya'da halihazırda 60 bin ile 80 bin arasında tır şoförü eksikliği olduğunu hesapladıklarını belirterek şu sözleri kaydetti:

"Buna ek olarak, Almanya’da her yıl yaklaşık 30 bin tır şoförü emekli oluyor. Son yıllarda yılda yalnızca 15- 20 bin tır ehliyeti alındı, bu nedenle farkın daha da artması muhtemel."

‘SEKTÖR KÖTÜ İMAJ KURBANI’

Engelhardt ayrıca, sektörün ‘kötü imaj’ kurbanı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Her şeyden önce, özellikle Almanya'da, sosyal takdir eksikliği birçok nakliye aracı şoförü için bir sorun. Tır ve kamyon şoförlerinin kamuoyundaki imajı, zorlu ve vazgeçilmez işlerinden dolayı hak ettikleri takdiri almaları için yeniden geliştirilmelidir.”

TIRLAR İÇİN PARK YERİ SAYISI AZ

Engelhardt, çalışma koşullarının ve hesaplanamayan uzun bekleme sürelerinin sürücülerin hayatını zorlaştırdığını, ayrıca tırlar için park yerlerinin sayısının az olduğunu belirterek, “Her akşam, çoğu zaman boşuna olan bir park yeri arayışı, ne yazık ki Almanya'daki on binlerce tır ve kamyon şoförü için hala günlük işlerin bir parçası. Tır sürücülerinin çalışma koşulları bu nedenle genel olarak yeniden daha çekici hale gelmelidir.” dedi.

ARTIK AVRUPA ÇAPINDA SORUN

Engelhardt, tır ve kamyon şoförü sıkıntısının artık Avrupa çapında bir sorun olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Litvanya ve Polonya'da, Belarus veya Ukrayna gibi AB dışı ülkelerden gelen tır şoförlerine her yıl on binlerce AB çalışma izni veriliyor. Çünkü bu ülkelerde sürücü sıkıntısı var. İngiltere’de haftalardır boş süpermarket rafları ve fast food restoranlarında şişelenmiş ve sütlü içeceklerin mevcut olmadığına ilişkin endişe verici haberler alıyoruz. Kuşkusuz Brexit tarafından hızlanan gelişmeler. Ancak, Batı Avrupa'da da aynı durumun olacağını kesin olarak varsayıyorum. Batı Avrupa'da da bir arz çöküşüyle karşı karşıya kalacağımız gerçeğine karşı uyarıyoruz."

“TIR ŞOFÖRLÜĞÜNÜ CAZİP HALE GETİRMEK İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

Universal Transport Genel Müdürü Holger Dechant ise Almanya'da “Brexit” gerçekleşmediğini hatırlatarak, ülkede lojistik pazarında İngiltere’dekine benzer kamyon ve tır şoförü eksikliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“İngiltere'de petrol istasyonlarında ve hastanelerde yaşananları görmek çok ilginç, Burada yaşananlar kamyon ve tır şoförlerinin sadece İngiltere’de ne kadar önemli olduğunu göstermiyor, Onlar Almanya’da, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde çok önemli. Bu nedenle kamyon ve tır şoförlüğünü cazip hale getirmek için harekete geçmeliyiz. Türkiye'den Almanya'ya, Almanya'dan İngiltere'ye bir ürüne ihtiyacımız varsa taşımamız gerekiyor ve bu nedenle şu anda hayatımız için çok önemli. 200 yıl önce tır şoförlerine ihtiyacımız yoktu çünkü çiftliklerimiz vardı ve her şey yolundaydı. Depolarımız yoktu ve küresel lojistik ağımız yoktu. Ama bugün Asya'dan ve ABD’den parçalara ihtiyacımız var.

“DAHA FAZLA SAYGIYA İHTİYACI VAR”

Bence kamyon ve tır şoförlerinin sadece paraya değil daha fazla saygıya ihtiyaçları var. Bu insanlar okulu terk etmiş ve şoför olmuş gözüyle görülmemeli. İnsanların kamyon ve tır şoförü olmak istememesinin nedeni saygı eksikliği.”

“BU FAZLALIĞI MÜŞTERİLERİMİZDEN ALMAMIZ GEREKİYOR”

Almanya’da tır şoförlerinin yıllık 30 bin ile 40 bin arasında avro kazandıklarını belirten Dechant, İngiltere’de bu şoförlerin kazançlarının 60 bin sterline çıkmasının ‘inanılmaz’ olduğunu belirterek, “Tır şoförlerimize daha fazla para vermekle ilgili bir sorunumuz yok. Ama bu fazlalığı müşterilerimizden almam gerekiyor. İşte sorun budur.” dedi.

“BİRAZ SAYGI VE BİRAZ DAHA PARA SONRA HİÇBİR SORUN KALMAZ”

İngiltere’de kamyon ve tır şoförü eksikliğine 3 aylık gibi kısa çözümleri yanlış olarak değerlendiren Dechant, “Şoförlere biraz saygı ve biraz daha para. Sonra hiçbir sorun kalmaz.” yorumunu yaptı.