Almanya'da Sosyal Demokratlar, koalisyon protokolünü onayladı
AA

Almanya'da yeni koalisyon hükümeti için yeni bir gelişme yaşandı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), hükümeti kurmak için Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile üzerinde anlaştığı koalisyon protokolüne onay verdi.

KOALİSYON PROTOKOLÜNE ONAY

Başkent Berlin'de SPD Genel Merkezi'nde ve çevrim içi düzenlenen SPD Olağanüstü Genel Kurulu'nda, 24 Kasım'da Yeşiller ve FPD ile üzerinde anlaşma sağlandığı açıklanan koalisyon protokolü görüşüldü.

Genel Kurul'da yapılan oylamada delegelerin yüzde 98,8'i koalisyon protokolüne onay verdi.

TRAFİK LAMBASI KOALİSYONU

Böylelikle SPD, partilerin renklerinden (kırmızı-sarı-yeşil) dolayı "trafik lambası koalisyonu" olarak isimlendirilen SPD-FDP-Yeşiller koalisyonu kurulmasına yeşil ışık yaktı.

Almanya'da Sosyal Demokratlar, koalisyon protokolünü onayladı

SCHOLZ KOALİSYON SÖZLEŞMESİNİ SAVUNDU

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında kurulacak koalisyon hükümetinde başbakanlık görevini üstlenecek Olaf Scholz, burada yaptığı konuşmada, "trafik lambası koalisyonunun" birlikte dostça çalışarak 4 yıl sonra yeniden seçilmek istediğini söyledi.

Scholz, koalisyon protokolünde çalışanlar için asgari saat ücretin 12 euroya çıkarılması gibi SPD'nin birçok vaadinin yer aldığına işaret etti.

"ALMANYA İÇİN DAHA FAZLA İLERLEME SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

Hükümetlerin var olan sorunları çözmesi gerektiğini ifade eden Scholz, "Ancak hükümetler yeni şeyleri başlatmak için de var." dedi.

Scholz, kurulacak hükümeti "ilerici" olarak nitelendirerek, "Üç partiden oluşan bu hükümet ile Almanya için daha fazla ilerleme sağlamak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da Sosyal Demokratlar, koalisyon protokolünü onayladı

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Almanya’da koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan önlemleri de savunan Scholz, "Yeterince kişi aşı olmadığı için bunları (tedbirleri) tekrar getirmek zorundaydık." ifadesini kullandı.

Scholz, insanların sağlığını korumanın ve salgınla mücadele etmenin yeni hükümetin de en önemli görevi olacağını kaydetti.

FDP PROTOKOLÜ OYLAYACAK

FDP de yarın düzenleyeceği genel kurulda koalisyon protokolünü oylayacak.

Yeşiller ise koalisyon protokolünü ve bakanlıklara getirilecek isimleri 120 binden fazla üyenin onayına sunuyor. Oylamanın sonucunun 6 Aralık'ta açıklanması bekleniyor.

SCHOLZ'UN 8 ARALIK'TA BAŞBAKAN SEÇİLMESİ PLANLANIYOR

Partilerin koalisyon protokolünü onaylamasının ardından "trafik lambası koalisyonunun" kurulmasının yolu açılacak.

Koalisyon protokolüne 7 Aralık'ta imza atılması, Olaf Scholz'un da 8 Aralık'ta Federal Meclis'te başbakan seçilmesi planlanıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)