Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Kendisini Alman İmparatorluğu vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan grup, Almanya'da darbe planı yaparken yakalandı.

Alman polisi, 3 bin güvenlik görevlisiyle düzenlediği baskınlarda kritik isimleri tutukladı.

İş insanı Heinrich XIII Prens Reuss'un, darbe planının lideri olduğu düşünülüyor.

Ülkenin yeni lideri olmayı umuyordu

Heinrich XIII, dönemin Doğu Almanya'sının geniş topraklarına hükmeden bir hanedanın son torunlarından biri olarak biliniyor ve demokratik düzeni devirmek üzere "şiddetli bir darbeyle ülkenin yeni lideri olmayı umduğundan" şüpheleniliyor.

71 yaşındaki Heinrich, çarşamba günü erken saatlerde ülke çapında düzenlenen baskınlarda tutuklanan, darbeyi planlayan aşırı sağcı bir grubun 25 üyesi ve destekçisinden biri olarak öne çıkıyor.

Heinrich, monarşiyi savunuyor

Reuters'ın haberine göre, söz konusu isim, uzun yıllardır "hayatın dünya çapında monarşi altında daha iyi" olduğu teorisini savunuyor.

Fransa dahil dünya çapındaki monarşilerin, kâr peşinde kurumsal yapılar kurmak isteyen yabancı güçlerin müdahalesi nedeniyle devrildiğini söyleyen Heinrich XIII, "Sonuç olarak halk mağdur oldu." demişti.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Rusya: Darbeye müdahalemiz yok

Savcılar, Frankfurt'taki evinde yakalanan Heinrich'in, grubun yeni düzenini kurmak için ana irtibat noktası olarak gördüğü Rusya'nın temsilcilerine ulaştığını belirtiyor.

Temsilcilerin talebe olumlu tepki verdiğine dair hiçbir kanıt olmadığı ifade edilirken, Kremlin, iddia edilen komploya herhangi bir Rus müdahalesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Av köşkünde arama yapıldı

Ostthueringer gazetesinin haberine göre polis, Heinrich'in silah stokladığından şüphelenildiği Thueringen'deki av köşkünde de arama yaptı.

Resmi olarak Almanya'da artık prens ve prenses yokken, Heinrich gibi bazı torunların bu unvanı kullanmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Söz konusu ismin, Frankfurt merkezli emlak ve finansal hizmetler şirketine "Buero Prinz Reuss" adını verdiği anımsatıldı.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Savcılık iddianamesinden detaylar

Öte yandan savcılığın iddianamesinde, zanlılar, "Almanya'daki mevcut devlet düzenini değiştirerek, ana hatlarıyla oluşturulmuş kendi hükümet düzenlerini getirmeyi kendine hedef edinmiş terör örgütüne mensup kişiler" olarak nitelendirildi.

İddianamede, grup üyelerinin askeri araçlar kullanıp devlet yetkililerine şiddet uygulayarak gerçekleştirmeyi planladıkları eylemlere cinayet işlemenin de dahil olduğu belirtildi.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Heinrich yönetiminde konsey kurulması planı

İddianamede, yeni kurulacak ve Heinrich XIII Prens Reuss'un yönetimindeki "Konsey"de kimlerin hangi pozisyonda olacağı da detaylı şekilde yer aldı.

AA'nın aktardığına göre, dernek üyelerinin bireysel olarak küçük bir silahlı grupla Alman Federal Meclisine girmek için somut hazırlıklar yaptıklarına dair şüphelere de yer verildi.

Mevcut Alman hükümetini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan grup üyeleri terör örgütüne üyelikten yargılanacak.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Reichsbürger nedir

Kendilerini Alman İmparatorluğu vatandaşı (Reichsbürger) olarak gören ve iç istihbaratın 2021 raporuna göre, 21 binden fazla kişinin yer aldığı grubun yüzde 5'ini aşırı sağcılar oluşturuyor.

2 bin 100 üyesi şiddet kullanmaya hazır olan grubun Almanya'yı meşru bir devlet olarak tanımadığına yer verilen rapora göre, üyelerden bazıları monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken, bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler de Almanya'nın hala askeri işgal altında olduğuna inanıyor.

Şafak vakti operasyonun perde arkası: Meclis'e silahlı baskın hazırlığı

Alman polislerinin düzenlediği baskınlarda 25 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bir de Rus vatandaşı bulunuyor. Bu arada Avusturya ve İtalya'da da birer şüpheli yakalandı.

Toplam 50 kişi, Alman devletini yıkmaya teşebbüsle suçlanıyor. Söz konusu ağın, Federal Meclis'e silahlı baskın düzenleme hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Elektrik altyapısını hedef alıp, kaosa neden olmak istediler

Öte yandan elektrik şebeklerini hedef almayı planlayan ve demokratik düzeni reddeden grup, ülkede kaos çıkarmayı ve bu şekilde yönetimi devirerek göreve gelmeyi amaçlıyordu.

Öyle ki bakanlıkların dahi hangi isimlere verileceğine dair bir listenin olduğu konuşulanlar arasında.

Almanya Silahlı Kuvvetleri'nin bazı mensuplarının bu oluşumda yer aldığı, askeri eğitimden geçen eski askerlerin de darbe planlarına dahil olduğu aktarıldı.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

"Almanya'da darbe düzenlemek neredeyse imkansız"

Aşırı sağcı partilere karşı faaliyet gösteren Alman Amadeu-Antonio Vakfı Genel Müdürü Timo Reinfrank, DW'ye verdiği demeçte, "Almanya'da darbe düzenlemek neredeyse imkansız çünkü anayasal düzen çok güçlü. Ama bu insanlar, bunu yapabileceklerine inanıyorlar. Bu aynı zamanda bu insanların kendi hayal dünyalarında ne denli kapana kısıldıklarını da gösteriyor." dedi.

Diğer taraftan Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang, darbe planladıkları gerekçesiyle bazı üyeleri tutuklanan İmparatorluk Vatandaşlarının (Reichsbürger), devlet ve demokrasi için tehdit oluşturduğu konusunda uyardı.

Almanya'da darbe planının lideri Heinrich'le ilgili dikkat çeken ayrıntılar

Tek amaçları var: Devleti yıkmak istiyorlar

Alman kamu televizyonu ARD'ye röportaj veren Haldenwang, darbe planları yapan bu grubun, temel düzeni tehdit ettiğini belirterek bu kişilerle mücadele mesajı verdi.

Haldenwang, 21 binden fazla üyesi bulunan bu grubun yüzde 10'unun şiddet yanlısı olduğunu; bir kısmının yasal ya da yasa dışı şekilde silah sahibi olduğunu aktararak amaçlarının, bu kişileri silahsızlandırmak olduğunu vurguladı.

Aşırı sağcılarla hareket eden İmparatorluk Vatandaşlarının, artık homojen bir grup olmadığına işaret eden Haldenwang, "Bunlar farklı grupların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Ancak bunların tek bir amacı vardır; bu devleti ve özgür, demokratik temel düzenimizi yıkmak istiyorlar." dedi.