Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, enerji tasarrufu çağrısı yaptı

Almanya, doğalgazının yüzde 55'ini, ham petrolünün yüzde 35'ini ve kömürünün yüzde 45'ini Rusya'dan tedarik ediyor.

Berlin yönetimi, enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltmak isterken, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, ülkesinin vatandaşlarına önerilerde bulundu.

Halktan enerji tasarrufu yapmalarını istedi

Habeck, Almanların, "Rus fosil yakıtlarından daha bağımsız hale gelmek için şimdiden enerji tasarrufu yapmaya başlamaları" gerektiğini söyledi.

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rus gazını ve petrolünü satın almayı durdurma konusunda Avrupa'da baskı altına alınmış durumda. Moskova, Ukrayna'ya saldırılarını "özel askeri operasyon" olarak nitelendiriyor.

"Araba kullanmak yerine trene, bisiklete binin"

Habeck, vatandaşlarının enerji tüketimini azaltmaları halinde Almanya'nın daha az bağımlı hale gelebileceğini ve mümkün olduğu durumlarda araba kullanmak yerine trenin veya bisikletin tercih edilebileceğini dile getirdi.

Funke Medya Grubu'na verdiği demeçte Habeck, "Arabayla gidilmeyen her kilometre, Rusya'nın enerji kaynaklarından uzaklaşmayı kolaylaştırır. İklimi de koruruz." dedi.

İşverenlere "evden çalışma seçeneği sunun" çağrısı

Reuters'ın haberine göre; Alman Bakan, bireysel enerji tüketiminin yüzde 10'unu azaltmanın mümkün olduğunu ifade etti ve işverenlerin işçilere evden çalışma seçeneği sunarak katkıda sunabileceğini vurguladı.

Robert Habeck, "Mümkün olan her yerde, haftada bir veya iki gün evden çalışılabilir." diye ekledi.

Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, enerji tasarrufu çağrısı yaptı

Alman hükümeti: Tam bağımsızlık için zamana ihtiyacımız var

Almanya'nın sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu görülüyor. Ülkede konutların yaklaşık yarısı ağır sanayide elektrik üretmek için kullanılan doğalgazla ısıtılıyor.

Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak için yoğun çalışmalar yürüten Alman hükümeti, Rus gazından tamamen bağımsız olmak için zamana ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Hükümet, Rusya'dan arzın hemen durdurulmasına da karşı çıkıyor.

LNG terminali 2 yıl içinde faaliyete geçecek

AA'nın haberine göre; Almanya, Rus doğalgazına bağımlılığı azaltmak için inşa edilecek 2 LNG terminalinin 2 yıl içinde faaliyete geçmesini bekliyor. Halihazırda terminali olmayan Almanya, Katar'dan doğrudan LNG sevkiyatı yapamıyor.

Kimya ve çelikten enerji şirketlerine Alman iş dünyasının önde gelen isimleri, istikrarlı bir gaz, petrol ve kömür arzı olmadan üretimlerinin durma noktasına geleceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, enerji tasarrufu çağrısı yaptı

Almanya'nın Rusya'ya bağımlılığı

Doğalgaz boru hatlarıyla Rusya'ya adeta kelepçelenmiş olan Almanya, Rusya'dan ithal ettiği enerji ürünlerine yasak getirecek katı yaptırımları uygulamayı başaramıyor.

Bu durum ise "Almanya'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını finanse ettiğine dair" bir algıya yol açıyor.