Almanya, ABD Kongresi'nden Kuzey Akım 2'ye yaptırım uygulamamasını istedi
ensonhaber.com

ABD ile Almanya arasında Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesine ilişkin gerilim sürüyor.

Alman hükümeti, Kongre üyelerini projeye yaptırım uygulamamaları konusunda uyardı.

"YAPTIRIMLAR, ABD'NİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ZAYIFLATIR"

Olası yaptırım durumunda ABD'nin güvenilirliğinin "zayıflayacağı" ve "nihayetinde transatlantik birliğine zarar vereceği" savunuldu.

Boru hattı projesine karşı çıkan ABD Başkanı Joe Biden, tamamlanmak üzere olan bir proje nedeniyle Almanya'yı kendilerinden "uzaklaştırmamak" için yaptırımlardan kısmen vazgeçmişti.

"PUTİN İÇİN ZAFER OLUR"

Axios internet sitesinin ele geçirdiği belgelerde, Kuzey Akım 2'nin halihazırda "makul gaz geçişi sağlandığı sürece Ukrayna için bir tehdit oluşturmadığı" kaydedildi.

Belgelerde, Batılı müttefikleri böleceği için boru hattına yönelik olası yaptırımların "Putin için zafer" olarak nitelendirildi.

Almanya, ABD Kongresi'nden Kuzey Akım 2'ye yaptırım uygulamamasını istedi

GİZLİ BELGELERDEKİ AYRINTILAR

Belgelere göre, Washington'daki Alman Büyükelçiliği, projeye ilişkin Kongre'ye güven vermek amacıyla Rusya'ya karşı misilleme eyleminin nasıl görünebileceğini ayrıntılı olarak açıkladı.

"Gizli" olarak işaretlenen 19 Kasım tarihli belge, Rusya'nın davranışını kınayan "güçlü mesajlar" da dahil olmak üzere Almanya'nın ulusal düzeyde atacağı adımları özetliyor. Gelecekteki siyasi toplantıların askıya alınmasını "değerlendirmek" ve gelecekteki Rus fosil yakıt projeleri üzerindeki "olası" kısıtlamaların gözden geçirilmesi öngörülüyor ancak Kuzey Akım 2 bunun dışında tutuluyor.

Almanya, ABD Kongresi'nden Kuzey Akım 2'ye yaptırım uygulamamasını istedi

BIDEN İLE MERKEL ARASINDAKİ ANLAŞMA

Biden ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasındaki anlaşma, Rusya'nın Ukrayna ve Avrupa'ya karşı "enerjiyi bir silah olarak kullanması" durumunda, Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) düzeyinde yaptırımları zorlamak da dahil olmak üzere harekete geçmeyi kabul ettiği temmuz ayında gerçekleşti.

Belge, Almanya'nın AB düzeyinde, daha fazla ayrıntıya girmeden "ek kısıtlayıcı önlemler için seçenekleri belirleme sürecine aktif olarak katıldığını" söylüyor.

UKRAYNA: ALMANYA'NIN ÇABALARI BİZİ ÜZDÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin bir danışmanı, Axios'a yaptığı açıklamada, Almanya'nın Rusya'nın "en tehlikeli jeopolitik projesini kurtarma çabaları karşısında" üzüldüklerini dile getirdi.

Haberde, "Yaklaşık 100 bin Rus askerinin sınırda toplandığı bir dönemde, Ukrayna, Kuzey Akım 2'yi güvenliğine yönelik varoluşsal bir tehdit olarak görüyor. Boru hattı, Ukrayna transit altyapısını atlatacak ve Rus gazını doğrudan Almanya'ya ulaştıracak." denildi.

Almanya, ABD Kongresi'nden Kuzey Akım 2'ye yaptırım uygulamamasını istedi