AB'nin, Suriyeliler için aktaracağı yardım miktarı belli oldu

Avrupa Birliği (AB), savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara yeni destek paketi açıkladı.

Açıklamayı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptı.

Suriyeliler için ayrılan miktar

Brüksel'de Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı'nın açılışında konuşan Borrell, Suriye halkına 1 milyar euro (1,06 milyar dolar) daha destek sunacaklarını söyledi.

Borrell, "2022 yılı için 1 milyar euroluk ek yardımı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.

"Ankara ile çalışmaya devam edeceğiz"

AA'nın haberine göre; Borrell, böylece AB'nin toplam katkısının 1,56 milyar euroya (1,65 milyar dolar) çıkacağını belirtti.

Birçok Suriyelinin hayatta kalmasının Türkiye'den gelecek sınır ötesi yardıma bağlı olduğuna dikkati çeken Borrell, "Ankara ve diğerleriyle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

AB'nin, Suriyeliler için aktaracağı yardım miktarı belli oldu

"Suriye, artık ön sayfalarda olmasa da..."

Borrell, "Suriye, artık ön sayfalarda olmasa da insani yardıma duyulan ihtiyaç muazzam olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Kendi ülkelerinde yaşayan Suriyelilerin yüzde 92'sinin yoksullukla karşı karşıya olduğunu dile getiren Borrell, yaklaşık yüzde 60'ının ise gıda güvensizliği yaşadığını aktardı ve ekledi:

"Durum daha kötü olacak"

"Bir sonraki öğünün nereden geleceğini bilmiyorlar. Rusya'nın Ukrayna'da açtığı savaş gıda ve enerji fiyatlarını artıracak ve Suriye'de durum daha kötü olacak."

AB'nin, Suriyeliler için aktaracağı yardım miktarı belli oldu

"Entegrasyon ve gerilimler bile ağır bir yük"

Josep Borrell ayrıca, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'ta yaşayan yaklaşık 7 milyon Suriyeli mültecinin ihtiyaçlarına da dikkat çekti.

Borrell, "Hükümetlerin, mülteci nüfuslarına gösterdiği sürekli cömertliği tekrarlamak isterim. Entegrasyon ve gerilimler bile ağır bir yüktür." şeklinde konuştu.

"Evlerine gönüllü dönmelerini umuyoruz"

Aynı AB yetkilisi, "Bu insanların evlerine gönüllü, sürdürülebilir, güvenli ve onurlu şekilde dönmelerini umuyoruz." ifadesini kullandı.

2023 için AB'nin Suriye'deki Suriyeliler ve bölge ülkelerdeki Suriyeliler için 1 milyar 560 milyon avroluk destek sağlayacağını bildiren Borrell, "Bugün hepinizden eşit oranda cömert davranmanızı istiyorum." dedi.

Geçen yıl taahhüt edilen yardım

Bağış konferansına hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve ajanslar ile bölgesel kuruluşlar ve sivil toplum temsilcileri katılıyor.

Geçen yıl, uluslararası toplum Suriye ve mültecilere ev sahipliği yapan komşu ülkeler için toplam 5,3 milyon euro (yaklaşık 5,7 milyon dolar) yardım sözü vermişti.

AB'nin, Suriyeliler için aktaracağı yardım miktarı belli oldu

BM'den 10,5 milyar dolar çağrısı

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), 2022'de Suriye'ye yardım için 10,5 milyar dolar toplanması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, 10,5 milyar doların 4,4 milyar dolarının Suriye içinde, 6,1 milyar doların ise Suriyeli mülteciler ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek için kullanılacağını kaydetti.

AB'nin, Suriyeliler için aktaracağı yardım miktarı belli oldu

"İnsanlar evlerine güvenle dönene kadar ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz"

Josep Borrell, Suriyelilerin hayatlarını yeniden kurmaları için Suriye sivil toplumuyla, yerel örgütler ve liderlerle birlikte çalışılması gerektiğine işaret ederek, alıkonulanların akıbetlerinin, savaş suçlarının aydınlatılması için uluslararası sorumluluğun yerine getirilmesi çağrısı yaptı.

Borrell, şunları söyledi:

"Rusya ve rejim, BMGK'nin 2254 sayılı kararına bağlılığımızdan vazgeçmeyeceğimizi, bu konferans vesilesiyle anlamalıdır. Esad rejimine yönelik yaptırımlarımızı sürdüreceğiz, insanlar evlerine güvenle dönene kadar ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz."

AB'nin, Suriyeliler için aktaracağı yardım miktarı belli oldu

Suriyeliler için finansal yardım taahhütleri

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 6 yıldır yapılan Suriye konulu toplantılar, AB ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ortaklaşa düzenleniyor ve Suriyeliler için finansal yardım taahhütlerinde bulunuluyor.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal temsil ediyor.

Erdoğan: Arzu ettikleri zaman vatanlarına dönebilirler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD'ın 32. Kuruluş Yıl Dönümü Programı'nda yaptığı konuşmada, "Suriyelileri katillerin eline ve kucağına atmayacağız." açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan, "Suriye'den savaştan çıkıp ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız Bay Kemal. Siz ne derseniz deyin, biz oradayız. Biz bu konutları da onun için yapıyoruz. Kendileri arzu ettikleri zaman vatanlarına dönebilirler ama biz onları asla bu topraklardan kovmayız ve kovmayacağız." demişti.