ABD'de silahla ölümlerde çarpıcı artış dikkat çekiyor

ABD, son dönemde yükselen silahla ölüm oranlarıyla konuşuluyor.

Ülkede çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı bir araştırmaya imza atıldı.

Ateşli silah kaynaklı ölümlerin, 2021'de son 32 yılın en yüksek seviyesinde olduğu ortaya konuldu.

Harvard Üniversitesince yapılan araştırmada, bireysel silahlanmanın hız kazandığı ABD'deki silahla ölümlerin genel ölümler arasındaki payı incelendi.

32 yıl içinde en yüksek seviyesine ulaştı

Araştırmada, ABD'deki silahla ölümlerin 32 yıl içinde en yüksek seviyesine ulaştığı tespit edilirken, kadın ölüm oranlarında ise erkek ölüm oranlarına göre daha fazla artış olduğu kaydedildi.

Ülkede 32 yıl içinde 1 milyondan fazla silahlı ölüm meydana geldiği aktarılan araştırmada, silahla öldürülenlerin yaklaşık yüzde 14'ünün kadın olduğu, erkekler için bu oranın yüzde 45 olduğu tespit edildi.

Siyahi kadın cinayetleri, üç kattan fazla arttı

Ateşli silahlarla işlenen kadın cinayetlerinde ise siyahi kadın cinayetlerinin 2010'dan bu yana üç kattan fazla yükseldiğine işaret edildi.

Araştırmada, silahla intiharların ise 2015'ten bu yana iki kattan fazla arttığı ifade edildi.

Nüfusla birlikte silahlı ölüm oranları artıyor

Harvard Üniversitesi Sağlık Politikası Profesörü David Hemenway, araştırmanın ABD'de son yıllarda silahlı ölümlere ilişkin en kapsamlı analizlerden biri olduğunu söyledi.

Uzmanlar, ABD nüfusu artarken, ülkede silahlı ölüm oranlarının da yükseldiğini belirtiyor.

ABD'de silahla ölümlerde çarpıcı artış dikkat çekiyor

Koronavirüs etkisi

Araştırmada, silahlı ölümlerin 2005'ten bu yana daha düşük oranlarda yükseldiği ancak koronavirüsün de etkisiyle 2019-2021 yılları arasında yüzde 20'lik artış yaşandığına işaret edildi.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Eric Fleeger, salgın sırasında silahlı ölümlerin artmasında kişilerin akıl sağlığının bozulması, iş ve özel hayatlarının aksaması gibi unsurların rol oynayabildiğini söyledi.

AA'nın haberine göre, araştırma, 29 Kasım'da JAMA Network Open dergisi tarafından yayınlandı.