ABD'de ilkokula silahlı saldırı

Çatışmalarla anılan ABD, bir kez daha silahlı saldırıyla gündeme geldi.

Teksas eyaletinde yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü Uvalde İlkokulu, saldırının hedefi oldu.

Ölenlerin 19'u öğrenci

Saldırı, San Antonio'nun 90 dakika batısındaki 16 binden fazla nüfusu bulunan kasabada yaşandı.

İlk belirlemelere göre, silahlı saldırı sonucu 19'u öğrenci olmak üzere 21 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırgan etkisiz hale getirildi

Vali Abbott, San Antanio kentinin batısındaki Uvalde kasabasındaki bir ilkokulda düzenlenen silahlı saldırı hakkında basın toplantısı düzenledi.

AA'da yer alan habere göre, Abbott, 18 yaşındaki Salvador Ramos isimli saldırganın, olaya müdahale eden polisler tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

ABD'de bir ilkokula silahlı saldırı VİDEO

Saldırganla ilgili ayrıntı

Teksas Senatörü Roland Gutierrez, CNN'e yaptığı açıklamada, eyalet polisinin kendisini son durum hakkında bilgilendirdiğini, şu ana kadar 21 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Teksas Valisi Greg Abbott, saldırıdan sonra yaptığı basın toplantısında 14 çocuk ile 1 yetişkinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Aynı kasabada yaşayan Ramos'un, saldırıyı gerçekleştirdiği ilkokulun yanındaki lisede öğrenci olduğu medyaya yansırken; polis, olayın nedeni konusunda henüz açıklama yapmadı.

ABD'de ilkokula silahlı saldırı
ABD'de ilkokula silahlı saldırı

Teksas tarihinde en ölümcül okul saldırısı

Saldırının, Teksas tarihinde en ölümcül okul saldırısı olduğu kaydedilirken, 2012’de 28 kişinin öldürüldüğü Connecticut’taki Sandy Hook ilkokulu saldırısından sonra ülkedeki ikinci büyük saldırı olduğu belirtiliyor.

Olay yerinde federal ve ulusal güvenlik yetkililerinin saldırıyla ilgili incelemeleri sürdürdüğü kaydedildi.

ABD'de ilkokula silahlı saldırı

"Bugün karanlık bir gün"

Ülkedeki en büyük silah lobisi olan Ulusal Tüfek Birliği’nin (NRA) hafta sonu düzenleyeceği yıllık kongrede konuşma yapacağı kaydedilen Teksas’ın Cumhuriyetçi Senatörü Ted Cruz ise Twitter’dan “Bugün karanlık bir gün” paylaşımı yaptı.

Cruz, paylaşımında silah satışı ve şiddet konusunda politika değişikliğiyle ilgili görüş belirtmedi.

Ailelerin mesajları

Ölenler arasında bulunan 9 yaşındaki Uziyah Garcia'nın dayısı Mitch Renfro, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeğenim, bugün bir okul saldırısının kurbanı oldu." diye yazdı.

Amerie Jo Garza'nın babası Angel Garza da "Küçük aşkım şimdi meleklerle uçuyor." dedi.

ABD'de ilkokula silahlı saldırı

Öğretmen sendikaları tepkili

Ulusal Eğitim Derneği, Teksas Eyaleti Öğretmenler Derneği ile yaptığı ortak açıklamada, “Devlet okullarımız öğrenciler ve eğitimciler için en güvenli yerlerden biri olmalı. Siyasilerin nihayet sorumluluk alıp silah güvenliği sorununu çözmesi için daha ne kadar kitlesel saldırı yapılması gerekiyor?" dedi.

"Ebeveynler çocuklarının okulda güvende olacağından emin değil"

Amerikan Öğretmenler Federasyonu Başkanı Randi Weingarten de saldırıya tepki göstererek, "Yalnızca bu ülkede ebeveynler çocuklarının okulda güvende olacağından emin değiller." ifadesini kullandı.

CNN'e göre, ülkede yılbaşından bu yana son saldırı hariç eğitim kurumlarında yaşanan 38 silahlı saldırıda en az 10 kişi yaşamını yitirdi, 51 kişi yaralandı.

ABD'de ilkokula silahlı saldırı

Biden: Ne zaman silah lobisine karşı duracağız

Asya ziyaretinden dönen ve Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, eşi Jill Biden ile gazetecilerin karşısına çıkarak görevini devraldığında böyle bir konuşma yapmak zorunda kalmamak için dua ettiğini aktardı.

Biden, "Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız?" ifadesini kullanarak, Kongre'ye silah satışlarında düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

"Ben artık bu konudan yoruldum"

Bütün silahlı saldırılar olmasa da birçoğunun önlenebileceğini ve bunun için de harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Biden, "Ben artık bu konudan yoruldum." değerlendirmesini yaptı.

ABD'de ilkokula silahlı saldırı

"Neden Amerika'da oluyor" sorusu

Biden, sözlerini, "Bu tarz silahlı saldırılar dünyanın başka yerlerinde nadiren oluyor. Oralarda da akli dengesi yerinde olmayan insanlar var, orada da aile içi problemi olan insanlar var ancak bu tarz toplu silahlı saldırılar bu kadar sıklıkla asla olmuyor.

Peki neden Amerika'da oluyor ve biz neden bu kıyımla yaşamak zorundayız?" diye tamamladı.

ABD'de ilkokula silahlı saldırı

ABD'de ilkokula silahlı saldırı