ABD'de 87 emekli general, Joe Biden'a istifa mektubu yazdı
AA

Dünyanın birçok bölgesindeki darbelerde parmağı olan Amerika, Donald Trump ile Joe Biden'ın görev değişimi öncesinde darbe korkusuyla karşı karşı kalıyordu.

Ülkede yönetimin Joe Biden'ın kontrolüne geçmesinin ardından tansiyon bir an olsun düşmedi.

20 YILLIK HEZİMET

Ağustos ayının son gününde; Amerikan askerlerinin 20 yıllık işgali sonlandırarak Afganistan'dan tamamen çekilmesi ülkede tansiyonu iyice yükseltti.

EMEKLİ GENERALLER AYAKLANDI

Afganistan'da yaşanan hezimetin faturasını ülke yönetimine kesen 87 emekli general, Joe Biden'a mektup yazdı ve istifasını istedi.

DEVLET BAŞKANI, SAVUNMA BAKANI, GENELKURMAY BAŞKANI İSTİFA ETSİN

Mektupta; Joe Biden'ın yanı sıra, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in de istifa etmesi gerektiği belirtildi.

İmzacı generaller "acele geri çekilmenin" getirdiği etkilerine atıfta bulunarak, “zalim bir düşman tarafından kontrol edilen tehlikeli bölgelerde mahsur kalan yaklaşık 15.000 Amerikalı ile Amerikan güçlerini destekleyen yaklaşık 25.000 Afgan vatandaşının” bırakıldığını dile getirdi.

ABD'de 87 emekli general, Joe Biden'a istifa mektubu yazdı

BİNLERCİ ÖLÜM, YERİNDEN EDİLME VE AĞIR EKONOMİK MALİYET

Öte yandan 2001'deki 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan'ı işgal eden ABD'ye, bu hamlenin faturası ağır oldu.

20 yıl süren savaş ülkeye çok sayıda ölüm, yerinden edilme ve ekonomik maliyet getirdi.

Afganistan'da ve Pakistan'daki sınır ötesi operasyonlarda 2001'den bu yana savaşın doğrudan sonucu olarak 71 binden fazlası sivil yaklaşık 241 bin kişi hayatını kaybetti.

ABD'de 87 emekli general, Joe Biden'a istifa mektubu yazdı

2 TRİLYON DOLARDAN FAZLA HARCANDI

ABD, savaş bölgesindeki 20 yıllık varlığı boyunca askeri operasyonlara tahmini 2 trilyon dolardan fazla harcadı. ABD'nin borçlanarak finanse ettiği Afganistan ve Irak savaşlarının maliyetinin yanı sıra 2050'ye kadar borçlanma faizinin 6,5 trilyon doları bulması bekleniyor.

ABD, 2002'den bu yana Afganistan'da yeniden yapılanma programlarını uygulamak için 145 milyar doları aşkın ödenek sağladı, geçen 20 yıl içinde Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizatına ise 83 milyar dolar harcadı.

ABD'de 87 emekli general, Joe Biden'a istifa mektubu yazdı

2 BİN 352 ABD ASKERİ ÖLDÜ

ABD yönetimi, Afganistan'dan tahliye sürecinin başladığı 14 Ağustos'tan bu yana toplam 82 bin 300 kişiyi ülkeden çıkardı.

ABD'nin 2001-2021 yılları arasındaki Afganistan'a müdahalesi süresince ABD'ye George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden başkanlık etti. Süreç boyunca 2 bin 352 ABD askeri hayatını kaybederken, 20 binden fazlası yaralandı.

Washington Post'a göre, bölgede yaşananlar 2001'den bu yana, 66 bin Afgan ulusal ordusu üyesi ve polisinin, Afganistan'da görev yapan NATO ve diğer ülkelerden 1144 askerin, Taliban başta olmak üzere diğer gruplardan 51 bin 191 kişinin, 444 yardım görevlisinin ve 70'ten fazla gazetecinin yaşamına mal oldu.

ABD'de 87 emekli general, Joe Biden'a istifa mektubu yazdı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)