ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkı kararını bozdu
ensonhaber.com

ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede 50 yıldır yürürlükte olan kadına kürtaj hakkı veren 1973 tarihli "Roe v. Wade" kararını bozdu.

"Kürtaj hakkı düzenleme yetkisi halka ve seçilmiş temsilciklere iade edildi"

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "Anayasa kürtaj hakkı vermemektedir. Roe v. Wade reddedildi. Kürtaj hakkını düzenleme yetkisi halka ve seçilmiş temsilcilere iade edildi" ifadeleri kullanıldı.

Eyaletler kürtajı kısıtlama, yasaklama ve suç sayma hakkına sahip

Alınan yeni kararla birlikte ülkedeki eyaletler kürtajı kısıtlama, yasaklama ve suç sayma hakkına sahip oldu.

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkı kararını bozdu

"Karar Amerika'yı tam anlamında 150 yıl geriye götürdü"

Biden, mahkemenin aldığı karar ile kadınların haklarının kısıtlanmadığını, tamamen elinden alınıldığını dile getirerek, "Şu anda Roe kararı artık yok. Açık konuşayım; bu ülkenin kadınlarının sağlığı ve hayatı artık tehdit altında. Yüksek Mahkeme Amerika'yı tam anlamında 150 yıl geriye götürdü." yorumunda bulundu.

"Bir kadının sağlığını koruduğu için cezalandırılması çok kötü"

Kadınların haklarını korumak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Biden, "Kürtajı yasaklayan eyalet yasaları bugün otomatikman yürürlüğe girmiş oldu. Milyonlarca kadının hayatını tehlikeye atıyorlar. Bir kadının sağlığını koruduğu için cezalandırılması çok kötü." dedi.

Biden, elindeki yetkilerin kısıtlı olduğuna işaret ederek, kürtajın federal bir hak olarak tanınması için Kongreye çağrıda bulundu.

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkı kararını bozdu

"Şiddetin her türüne karşı durmalıyız"

Yüksek Mahkeme önünde devam eden protestolara da değinen Biden, "Bu konuyu ne kadar önemserseniz önemseyin, protestolarınız barışçıl olsun. Kimseyi korkutma yok. Şiddet asla kabul edilemez. Tehdit ya da gözdağı ifade özgürlüğü değildir. Şiddetin her türüne karşı durmalıyız." değerlendirmesini paylaştı.

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkı kararını bozdu