ABD, Mısır'a 2,5 milyar dolarlık silah satışını onayladı
AA

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden, Mısır'a askeri araç satışına onay çıktı.

Dışişleri Bakanlığı, Kahire yönetimine kargo uçağı ve hava savunma radarları olmak üzere 2 milyar 555 milyon dolarlık askeri satışı onayladı.

SATIŞ PAKETİNİN İÇERİĞİ

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Mısır'a tahmini değeri 2,2 milyar dolar olan C-130J Süper Herkül kargo uçağı ve ilgili ekipmanlarının satışının onaylanmasına karar verdi." ifadesi kullanıldı.

Satış onayına ilişkin Kongre'ye tebligat gönderildiği belirtilen açıklamada, satış paketinde 12 adet C-130J uçağı, 12 yedek motor ve diğer destek ekipmanının yer aldığı kaydedildi.

ABD, Mısır'a 2,5 milyar dolarlık silah satışını onayladı

HAVA SAVUNMA RADAR SİSTEMLERİ

Ajans'tan yapılan ikinci açıklamada ise Mısır'a 355 milyon dolar değerinde hava savunma radar sistemlerinin satışına onay verildiği kaydedildi.

Açıklamada, bu satış paketinde ise 3 adet SPS-48 karada konuşlu radar sistemleri, bu sistemlerle ilgili yedek parçalar, motorlar, jeneratörler ve diğer ekipmanlar bulunduğu ifade edildi.

ABD, Mısır'a 2,5 milyar dolarlık silah satışını onayladı

KONGRE'NİN İTİRAZ HAKKI VAR

Dışişleri Bakanlığı'nın silah satış onayları sadece ABD yönetimi açısından satışın bir mahzuru olmadığı anlamına geliyor.

ABD Kongresi'nin 30 iş günü içinde Bakanlığın kararına itiraz etmemesi durumunda, yönetim satışın yapılmasına onay verilen ülke ile satış paketinin içeriği için görüşmelere başlıyor.

Bu görüşmelerin sonunda ABD, o ülkeye bir teklif mektubu sunuyor. Teklife olumlu yanıt aldığı takdirde de tedarik işlemi gerçekleşiyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)