AB, ülkelerden doğalgazı yüzde 15 azaltmalarını istedi
ensonhaber.com

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan gaz tedarikinde tam kesinti yaşanması durumunda ortaya çıkabilecek tabloya ilişkin ihtimalleri değerlendirmeye devam ediyor.

Birlik ülkeleri, Rusya'nın saldırıları karşısında Ukrayna'ya verilen desteklere misilleme olarak Moskova'nın doğalgaz arzını daha da kısmasından endişe ediyor.

Brüksel, gaz depolarını kış mevsimi gelmeden doldurmak için mücadele ediyor. Bu kapsamda gaz kullanımlarının belirli bir oranda azaltılması için acil durum planı hazırlandı.

AB ülkelerine çağrı: Gaz kullanımını yüzde 15 azaltın

Plana göre, AB ülkeleri, Rusya'nın arzı kesmesi halinde, "derin kesintiler" olmadan kış aylarını geçirmeyi hedefliyor.

Avrupa Komisyonu, tüm AB ülkelerine, 2016-2021 dönemindeki ortalama tüketimlerine kıyasla, gaz kullanımını ağustos ayından mart ayına kadar yüzde 15 oranında azaltmaları için "gönüllü bir hedef "önerdi.

"Rusya bize şantaj yapıyor"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan doğalgazın tamamen kesilmesine ilişkin ellerinde senaryonun mevcut olduğunu söyledi.

Gaz kullanımında azaltma talebiyle ilgili konuşan von der Leyen, "Rusya bize şantaj yaparken, Avrupa'nın hazır olması gerekiyor." dedi.

"Beklersek daha pahalıya mal olur"

Öte yandan AB yetkilileri, tepki vermek için Rusya'nın arzı kesmesini beklemek yerine, tüm ülkelerin hemen harekete geçmesini sağlamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre, ismi açıklanmayan bir yetkili, "Beklersek daha pahalıya mal olur." ifadesini kullandı.

AB, ülkelerden doğalgazı yüzde 15 azaltmalarını istedi

Avrupa halkı tasarrufa başladı

Sonbahar ve özellikle kış mevsimi öncesi alarm seviyesinin yükseltildiği kıtada halk, şimdiden tasarruf yapıyor.

Almanya'da gerçekleştirilen ankette katılımcıların yüzde 49’u, kısa ya da soğuk suyla duş aldığını söyledi.

Anketten çıkan çarpıcı sonuçlar

DW'nin haberine göre, yüzde 53, uyku modundaki elektronik cihazların sayısını azalttığını belirtirken, yüzde 35, ısıtma cihazlarının verimliliğini kontrol ettirdiğini, yüzde 10 ise daha az film ve dizi izlediğini dile getirdi.

Ankete katılanların yüzde 18'i daha az yemek pişirdiğini, yüzde 15'i ilerleyen dönemlerde enerji tüketimini azaltacağını, yüzde 9 ise enerji tasarrufuna gitmeyi planlamadığını anlattı.

AB, ülkelerden doğalgazı yüzde 15 azaltmalarını istedi

AB ülkelerinin onayı gerekiyor

Bu arada düzenlemenin, AB ülkelerinin çoğunluğundan onay alması gerekiyor. AB ülkesi diplomatları, 26 Temmuz'da ülkelerin enerji bakanlarının acil toplantısında onaylanmak üzere teklifi cuma günü masaya yatıracak.

Polonya, Rusya'nın nisan ayında gaz arzını kesmesinin ardından gaz deposu kapasitesinin yüzde 98'ini doldurdu. Macaristan'daki oran ise yüzde 47.

IMF: Avrupa ekonomileri resesyona sürüklenebilir

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta, Rusya'dan doğalgaz kesintisinin Avrupa ekonomilerini resesyona sürükleyebileceği konusunda uyarmıştı.

Moskova, Ukrayna savaşından önce AB'nin gazının yüzde 40'ını sağlıyordu, ancak savaş sonrası Avrupa'ya gaz akışı yüzde 30'un altına düştü.