AB: Taliban'la belirli kriterler üzerinden iletişim sağlanacak
AA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında Taliban'a yönelik açıklamalarda bulundu.

Borrell, bakanların Afgan halkını desteklemeye bağlı kalmakta hemfikir olduğunu belirtti.

"TANIMA OLMADAN OPERASYONEL İLİŞKİ KURULACAK"

Afgan nüfusunu desteklemek için Afganistan'daki yeni hükümetle anlaşmaları gerektiğini söyleyen Borrell, "Bu tanıma anlamına gelmeyen, operasyonel bir ilişki. Hükümetin davranışına bağlı olarak gelişecek." diye konuştu.

"DAVRANIŞLARI BEŞ KRİTERDE DEĞERLENDİRİLECEK"

Taliban'ın diğer ülkelere terör ihraç etmemesi, insan haklarına, hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğüne saygı göstermesi, insani yardımın teslimini kolaylaştırması, ülkeyi terk etmek isteyen yabancı uyrukluların ve risk altındaki Afganların gitmesine izin vermesi ve Afganistan'daki siyasi güçler arasında müzakereler yoluyla kapsayıcı ve temsili bir geçiş hükümetinin kurulmasını şart koştuklarını aktaran Borrell şöyle devam etti:

"Taliban'ın davranışlarını beş kritere göre değerlendireceğiz. Bazıları 'Ama Taliban bunları yerine getirmeyecek.' diyecek. Hadi görelim. Bizim ilişki kurmamız bu şartların yerine getirilmesine bağlı olacak."

AB: Taliban'la belirli kriterler üzerinden iletişim sağlanacak

KOMŞU ÜLKELERLE ÇALIŞMA PLATFORMU

Yüksek Temsilci, bakanların AB'nin Afganistan'ın komşularıyla bölgesel bir siyasi iş birliği platformu kurmasına karar verdiğini bildirdi.

Borrell, söz konusu platformun Afganistan'dan gelen nüfus akışının yönetimi, terörizmin yayılmasının önlenmesi, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı da dahil olmak üzere organize suçlarla mücadele konularını ele alacağını söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)